92 procent van de Brusselaars krijgt Franstalige belastingbrief

© BDW

Hoeveel mensen in Brussel gebruiken Nederlands als hoofdtaal? Niet zo heel veel, als we kijken naar de taal waarin Brusselaars hun belastingbrief krijgen. Maar welke conclusies kunnen we daar uit trekken?

lbo

Franstalige krant La Libre Belgique bericht maandagochtend over de taal van belastingbrieven van de Brusselaars. De cijfers daarover werden door MR-parlementslid Gautier Calomne gevraagd aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Hoeveel inwoners van Brussel willen hun belastingbrief in het Nederlands? Niet heel veel, zo blijkt. Volgens de cijfers is 8 procent van de belastingbrieven in Brussel Nederlandstalig. De rest is Franstalig.

Nuance

Betekent dit dan dat 92 procent van Brussel Franstalig is? Toch niet. De cijfers moeten genuanceerd worden, zegt ook Calomne in La Libre Belgique. Er zijn om te beginnen maar 2 keuzes wat taal betreft: Nederlands en Frans. Heel wat Brusselse gezinnen spreken geen van beide talen, maar zij krijgen wel een Franstalige brief. Bij de 92 procent zitten ook gezinnen die tweetalig zijn, maar waarbij er één taal moet gekozen worden.

92 procent Franstalig tegenover 8 procent Nederlandstalig: de verhoudingen zullen dus iets minder scherp liggen dan die cijfers. De cijfers zijn niet zo precies als een taaltelling. Maar, aldus de krant, de informatie afkomstig van de aangiftes voor de personenbelasting geeft wel een goede indicatie van het reële gewicht van de Franstaligen in Brussel. Sinds de taalgrens werd vastgelegd in 1962 zijn taaltellingen niet meer mogelijk.

Vertekend beeld

Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) relativeert echter het aandeel Franstaligen en Nederlandstaligen in Brussel op basis van de belastingaangiftes van 2017. Hij gelooft dat die een vertekend beeld geven, omdat Nederlandstaligen geregeld Franstalige documenten in de bus krijgen.

“De minister zal zeker de correcte cijfers hebben doorgegeven”, aldus Vanlouwe. “Alleen stel ik als Nederlandstalige in Brussel wel vast dat ik heel vaak ongevraagd documenten krijg in het Frans. Dat geldt ook voor belastingaangiftes, weet ik uit eigen ervaring. Dat is schering en inslag bij Brusselse Vlamingen”.

Hij merkt op dat dit soort cijfers daardoor in Brussel worden vertekend “en door Franstaligen maar al te graag gebruikt voor politieke doeleinden: om het zogenaamde gewicht van de Franstaligen in de hoofdstad op te kloppen”.

Geografische verschillen

Die cijfers komen niet overal in Brussel terug. In het noordwesten van Brussel, bijvoorbeeld in Jette (13 procent), wordt meer Nederlands gesproken dan in het zuidoosten, bijvoorbeeld in Watermaal-Bosvoorde (5 procent). Of toch wat de taal van de belastingbrieven betreft.

Ook in de faciliteitengemeenten domineert het Frans, als naar de taalvoorkeuren van de fiscale gegevens gekeken wordt. In de zes faciliteitengemeenten waren 30.863 aangiften Franstalig. 14.235 waren Nederlandstalig.

Volgens La Libre Belgique zijn die gegevens nuttig voor een reflectie van het huidige overheidsbeleid en zijn het argumenten tegen de kritiek van de Vlamingen op de werking van de Brusselse instellingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen