Eetfestijn van carnavalsgroep draait uit op geweld door hangjongeren: “Dit crapuleus gedrag moet gestopt worden”

© lds

De leden van carnavalsgroep Gratietanders moeten bekomen van hun eetfestijn in ontmoetingshuis De Brug het voorbije weekend. Jonge Afrikanen bekogelden hen met ijs en eieren, en hun voorzitter werd in het ziekenhuis geslagen toen hij tussenkwam.

Leen De Smedt

Zaterdag en zondag vond in ontmoetingshuis De Brug aan de Hertshage de barbecue van AKV Gratietanders plaats. Wat een festijn had moeten worden, liep helemaal anders uit. “Ons eetfestijn was volop bezig toen enkele Afrikaanse jongeren zich in de gang aan de toiletten installeerden”, zegt Melissa Matthieu van Gratietanders. “Bezoekers kwamen melden dat ze niet naar de wc konden omdat de jongeren de gang versperden. Na een paar keer vriendelijk gevraagd te hebben of ze de doorgang konden vrijmaken, maar ze dat niet deden, hebben we de politie gebeld.”

Brandblusapparaat

“De zaalverantwoordelijke verwittigden we ook en die was er direct, op de politie was het langer wachten”, gaat voorzitter van Gratietanders Ivo Mabilde (40) verder. “Toen waren de jongeren buiten al een brandblusapparaat aan het leegspuiten. Toen ik dacht dat ze weg waren, heb ik de fles van straat gehaald. Ze zagen het gebeuren en keerden terug, waarop ze mij met vijftien man aanvielen. Toen ik recht krabbelde, begon het opnieuw. Ik hield er een zwaar blauw oog en een rit naar de kliniek aan over. Volgens de dokters heb ik veel geluk dat ik geen breuken heb. Zondagnamiddag kwamen ze terug en wierpen ze met ijsblokken en eieren van op straat. Eén van onze leden heeft er één tegen haar borstkas gekregen. Toen ze weg gingen, hebben ze een gloeiend hete barbecue, materiaal dat wij zelf huren, tegen de grond gesleurd.”

Plaatsverbod

“Wat als één van onze kinderen daar rondliep?”, zegt Melissa Matthieu nog ontsteld. De onvrede in de buurt over problemen door hangjongeren neemt toe. Wie intussen op de zaak springt, is Vlaams Belang. VB-voorzitter Steve Herman eist “hard optreden met strafrechtelijke vervolging en een plaats- en buurtverbod voor hardleerse jongeren.”

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) zegt de rechteroeverwijk meer te zullen “monitoren”. “De hele buurt wordt geteisterd door amokmakers, en dat was dit weekend opnieuw het geval”, zegt D'Haese.

“Plaatsverboden zijn een goed instrument om dit aan te pakken en dat zal ik ook doen, maar daarvoor hebben we de identiteit van de daders nodig. Door het kat- en muisspel dat de jongeren speelden, kon er tijdens de meerdere interventies niet rechtstreeks geïdentificeerd worden. Ik zal de rechteroeverwijk meer laten monitoren, zodat ook in dit deel van de stad meer bestuurlijke aanhoudingen kunnen plaatsgrijpen, en plaatsverboden geïnstalleerd worden. Zulk crapuleus gedrag moet gestopt worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen