© rr

Crowdfunding gigantisch succes: Jordy krijgt echte begrafenis

De crowdfundingsactie om de begrafenis van Jordy te betalen, is een succes. De respons op de actie van militair Jef Verbeeck en zijn vrouw is zo groot dat er meer geld ingezameld is dan nodig. Meer dan 250 mensen hebben een bijdrage gestort. “Er zijn toch nog heel veel mensen met een goed hart.”

jom, lej

Jef Verbeeck, een 34-jarige militair uit Steenokkerzeel, was zo aangegrepen door de dood van de 19-jarige Jordy Brouillard. Zeker toen hij hoorde dat de jongeman die van ontbering stierf in een tentje aan de Gentse Blaarmeersen, zonder echt afscheid gecremeerd zou worden.

Dus besloot Verbeeck om een crowdfunding op te zetten. “We hebben als maatschappij gefaald door die jongen in de steek te laten tijdens zijn leven”, vindt Verbeeck. “Nu hij er niet meer is, rest ons nog één kans om te laten zien dat we toch mensen zijn met het hart op de juiste plaats. Jordy verdient een volwaardige afscheidsplechtigheid in een kerk, met een mooie kist en veel bloemen.”

Bloemen en bidprentjes

De respons op de oproep van Jef Verbeeck is gigantisch. Maandagavond was er al 7.660 dollar (6.870 euro) ingezameld, meer dan 250 mensen hebben een donatie gedaan. Dat is ruim meer dan de 5.000 dollar waarop Verbeeck gehoopt had.

Dankzij de Ninoofse burgemeester Tania De Jonge had Jef Verbeeck maandag contact met de mama van de overleden tiener. “Ze stelde zich aanvankelijk zeer terughoudend op, omdat ze dacht dat we eisen gingen stellen”, zegt Verbeeck. “Maar toen we haar uitlegden dat we haar met de actie meer opties wilden geven dat wat haar financiële situatie toelaat, was ze dankbaar.”

“In overleg met de familie is beslist om tijdens de afscheidsplechtigheid van Jordy donderdag om 11.30 uur in Ninove ook bidprentjes uit te delen. Elke aanwezige krijgt een roos die hij bij de gedenksteen kan leggen”, zegt burgemeester Tania De Jonge van Ninove. Zij verwacht donderdag enkele honderden aanwezigen.

Inhoudelijk mengt Verbeeck zich niet met de plechtigheid. “Er gaan vrienden en kennissen het woord nemen en er zal muziek worden gespeeld”, zegt hij.

Initiatiefnemer Verbeeck is onder de indruk. “Mijn vrouw en ik zijn overweldigd door de vele reacties. We hadden nooit kunnen denken dat er zoveel geld zou gedoneerd worden. Het wordt zo makkelijk gezegd dat onze maatschappij verzuurd is, maar dit bewijst dat er toch nog heel veel mensen zijn met een goed hart.”

Er is intussen meer geld ingezameld is dan nodig is voor de begrafenis zelf. Daarom hebben Jef en zijn gezin beslist om het resterende bedrag na de plechtigheid te schenken aan een goed doel, een organisatie die zich bekommert om kwetsbare jongeren zoals Jordy, zoals Ter Muren (de instelling waar Jordy verbleef). Iets wat de moeder van Jordy toejuicht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER