Rechter legt OCMW dwangsom op voor elke dag dat dakloze geen opvang krijgt

© Shutterstock

De rechtbank in Dendermonde heeft het OCMW van de stad een dwangsom opgelegd van 100 euro per dag dat het een dakloze vijftiger geen onderkomen biedt. De advocaat van de man, die momenteel in het ziekenhuis verblijft, stapte naar de rechter.

Stef Van Overstraeten

De rechter beslist dat het OCMW een vijftiger uit Dendermonde die geen vaste verblijfplaats heeft, moet helpen. De man leefde al een tijdje op straat maar verblijft in het ziekenhuis sinds hij een beroerte kreeg. In het ziekenhuis willen ze hem niet onnodig lang laten verblijven en dus dreigde de zorgbehoevende man weer op straat te belanden.

Advocaat Erik Langerock behartigt de belangen van de thuisloze en wilde snel een oplossing. “Het OCMW is veroordeeld om dringend hulp te bieden aan mijn cliënt”, zegt Langerock. “Er is een dwangsom uitgesproken als ze dat niet doen. Wij hopen dat het OCMW te hulp schiet, zodat mijn cliënt een behoorlijke huisvesting kan krijgen.”

Omdat de vijftiger, die nog onvoldoende hersteld is van zijn beroerte, op straat dreigde te belanden, greep de raadsman in. “We dienden een eenzijdig verzoekschrift in, omdat het toch om een hoogdringende zaak gaat. De rechtbank heeft de noodzakelijkheid begrepen, er moet een oplossing komen voor hem. Het ziekenhuis heeft die man al een tijd opgenomen maar daar kan hij niet lang blijven. Het ziekenhuis heeft mee gezocht naar een constructieve oplossing. Eerst is opvang nu belangrijk, nadien moet hem ongetwijfeld ook verdere medische zorg worden aangereikt, want ook die heeft hij nodig. De dwangsom werd opgelegd om zo snel mogelijk tot een uitkomst te komen. Liever vandaag dan morgen.”

Vrienden en kennissen van de man slaakten eerder al een noodkreet, maar die vond geen gehoor.

Het ziekenhuis waar de man verblijft geeft geen commentaar, om de privacy van de man te beschermen.

Bij het OCMW beraden ze zich nu over volgende stappen. “We hebben nog een overleg met onze advocaat”, zegt voorzitter Patrick Meulebroek (CD&V). “We bekijken of we zullen zorgen voor opvang, of we in beroep zullen gaan tegen de beslissing van de rechter. De verschillende mogelijkheden worden naast elkaar gelegd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen