Direct naar artikelinhoud
Bitcoin

Bitcoincontracten straks te verhandelen op beurs

Bitcoincontracten straks te verhandelen op beurs
Beeld EPA

Bitcoincontracten zijn vanaf zondag te verhandelen op de Chicago Board Options Exchange (CBOE), de grootste optiebeurs ter wereld. Centraal daarbij staat Akuna Capital, een marketmaker die op deze termijnmarkt de posities zal innemen in contracten waarmee bitcoins op termijn kunnen worden verkocht en gekocht. 

Het is voor het eerst dat bitcoins serieus worden verhandeld op een traditionele beurs. Nu kunnen ze alleen worden gekocht en verkocht via internetplatforms. Vaak leidt dat door gebrek aan transparantie en liquiditeit tot enorme prijsschommelingen. 

Afgelopen donderdag steeg de prijs op het platform Coinbase binnen anderhalf uur van 16.000 naar 19.000 dollar, om daarna terug te vallen naar 16.000 dollar. Ook zijn er grote prijsverschillen tussen de platforms. Op dit moment hebben duizend instellingen en personen 40 procent van alle bitcoins op de wereld in handen, en die kunnen via het creëren van vraag en aanbod gemakkelijk grote prijsschommelingen veroorzaken of zelfs koersen manipuleren.

Een aantal Amerikaanse banken en brokers heeft in een brief aan de CBOE ook zijn bezorgdheid uitgesproken over de notering van de virtuele munten op de beurs. De financiële instellingen, verenigd in de Futures Industry Association, zeggen dat er gevaar bestaat voor manipulatie en er onvoldoende duidelijkheid is over de vereiste margins, handelslimieten, stresstests en clearing. CBOE weigerde op de brief te reageren. 

Volgende week zal ook CME (Chicago Mercantile Exchange) bitcoincontracten gaan verhandelen.