Direct naar artikelinhoud
energiepact

Charles Michel: "Kernuitstap tegen 2025 wordt extreem moeilijk, maar ik laat Energiepact niet torpederen"

Charles Michel: "Kernuitstap tegen 2025 wordt extreem moeilijk, maar ik laat Energiepact niet torpederen"
Beeld Photo News

Premier Charles Michel is niet van plan om het Energiepact en de bijhorende kernuitstap in 2025 te laten kelderen door regeringspartner N-VA. "Ik laat niemand het Energiepact torpederen. Het werk gaat voort", zet hij de puntjes op de 'i'.

In een interview met Le Soir zegt de premier dat een kernuitstap realiseren tegen 2025 "extreem moeilijk wordt", al blijft hij zelf wel achter de richtdatum staan. Hij legt de bal in het kamp van de gewesten, die concrete voorstellen moeten formuleren over hoe de kernuitstap in 2025 toch haalbaar is. "Mijn intuïtie zegt dat als iedereen volledig mee is, we 2025 misschien nog kunnen halen."

N-VA-dictaat

Verschillende oppositiepartijen hadden die uitspraken van de premier opgevat als een "knieval" voor N-VA, die gisteren bij monde van Vlaams parlementslid Andries Gryffroy in Terzake liet weten het Energiepact niet te zullen goedkeuren omdat een kernuitstap in 2025 onhaalbaar is. Volgens Kristof Calvo van Groen "laat Charles Michel de kernuitstap los onder druk van N-VA", zegt hij op Twitter. "Onbegrijpelijk", vindt de fractieleider in de Kamer.

Ook aan de overkant van de taalgrens reageert de oppositie misnoegd. Voor Jean-Marc Nollet van Ecolo "bezwijkt Michel onder het dictaat van N-VA". De uitspraken van Michel "zaaien opnieuw twijfel" over het akkoord over de kernuitstap in 2025, en omdat de premier de verantwoordelijkheid bij de gewesten legt, "communautariseert hij het debat".

Eenzelfde geluid bij de PS: "in plaats van druk te zetten op de regio's, die hun werk hebben gedaan, zou Michel - voor een keer - niet moeten bezwijken voor de N-VA", zegt Kamerlid Karine Lalieux op Twitter. "Kernenergie heeft geen plaats meer in België", vindt ze. 

Karikaturen

Maar dat klopt niet, zegt het kabinet-Michel nu. "Ik laat niemand het Energiepact torpederen. Het werk gaat voort." De eerste minister "zal toezien op de loyale uitvoering, te goeder trouw, van de wet die voorziet in de kernuitstap in 2025 en van het regeerakkoord", klinkt het.

Het ontwerpakkoord dat de vier energieministers maandag bereikten, vormt volgens Michel "een nuttige werkbasis waarop kunnen voortbouwen met het oog op het sluiten van een Energiepact". "Status quo zonder pact is in ieder geval geen optie. Dat leidt op termijn tot een black-out en een ongecontroleerde stijging van de facturen voor de gezinnen en ondernemingen".

Het punt wordt morgen besproken in de kern, zegt Michel nog. Maar hij nodigt ook oppositie en middenveld uit "om blijk te geven van verantwoordelijkheidszin en simplismen en karikaturen te vermijden."

Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem reageerde ook op de uitspraken van N-VA-parlementslid Andries Gryffroy. "Het gaat hier om een parlementslid dat zich uitspreekt, niet om een minister van de Vlaamse regering. We zullen zien wanneer iedereen zich uitspreekt", aldus Marghem.

Moed

Oppositiepartij DéFI wil op het federale niveau alvast depanneren. "Om vooruit te geraken stel ik voor dat het federale parlement met alternatieve meerderheid een resolutie stemt dat het pact goedkeurt. De regering zal daardoor gebonden zijn en het veto van N-VA omzeild. Aan Charles Michel om de nodige moed te tonen", zegt hij.