Rechtszaak tegen agressieve krakers in Gent start met flop

© vrt

De rechtszaak tegen een groep krakers die in Gent een cameraploeg van de VRT belaagden is donderdag meteen uitgesteld. De advocaten van de elf krakers zeggen dat ze niet op de hoogte werden gesteld van de rechtszaak. "We moesten de dagvaarding lezen in de gazetten."

Bert Staes

Het Oost-Vlaamse parket had donderdag een groep van elf Roemeense personen gedagvaard voor de correctionele rechtbank in Gent. De zaak is een uitloper van een incident rond een kraakpand aan het Stapelplein in Gent, waarbij een cameraploeg van de VRT werd klemgereden en bedreigd.

Het gaat om een principiële zaak. Het incident kreeg een enorme weerklank in de media en leidde onrechtstreeks tot een gewapende raid in het kraakpand, de arrestatie van een 24-jarige AA Gent-supporter en een woelige betoging 'tegen de Roma' in Gent.

'In de gazetten'

De rechtszaak moest donderdag echter meteen uitgesteld worden. De advocaat van de groep, Nicholas De Mot, maakte zich boos omdat de elf krakers “enkel door de media zijn ingelicht van de datum van de dagvaarding”. “Hun advocaat, mijn kantoor dus, is niet verwittigd. De dagvaarding is door de procureur aan de procureur zelf betekend, elf keer. Ook de stadsdiensten waren niet ingelicht.”

Het openbaar ministerie, dat verantwoordelijk is voor de dagvaarding, zei: “Dit is de werkwijze. Wij sturen enkel een brief naar advocaten die zich aangemeld hebben, niet naar de Salduz-advocaten (advocaten die worden opgeroepen voor het eerste verhoor, nvdr). We weten niet of die altijd aanblijven. En we kunnen niet van iedereen checken welke advocaat hij heeft.”

De Mot maakte zich boos voor de rechter. “De politie weet wie die mensen zijn, ze komen ze bijna elke dag banderen. Organiseer u daar dan ook op. Er is niet gecommuniceerd over de dagvaarding, maar we hebben de datum wel in de gazetten gelezen.”

LEES OOK: De nieuwe kraakwet: kraken is strafbaar, maar krakers hebben ook hun rechten

Kraakwet

De rechter besliste daarop de zaak uit te stellen naar 11 januari, om de advocaten en de groep krakers de tijd te geven zich te organiseren. De krakers zullen zich moeten verantwoorden voor kwaadwillige belemmering van het verkeer (het klemrijden van de cameraploeg), bedreigingen (aan dezelfde cameraploeg) en diefstal van gas, water en elektriciteit, tijdens de kraak van het pand.

De krakers werden niet gedagvaard op basis van de nieuwe kraakwet. Die was nog niet in werking ten tijde van de bewuste kraak. Bovendien heeft de eigenaar of de huurder geen klacht ingediend op basis van de nieuwe kraakwet, waardoor de krakers niet vervolgd kunnen worden onder de nieuwe kraakwet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen