Proces Mireille Gram, die tweeling wilde vermoorden, start op 19 januari

Het Antwerpse hof van beroep behandelt op 19 januari de zaak van Mireille Gram (51) uit Schoten. De vrouw had twee jaar geleden haar toen 14-jarige tweelingdochters proberen te vermoorden. De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde haar in oktober tot veertien jaar cel en beval ook haar onmiddellijke aanhouding. Mireille Gram ging in beroep tegen het vonnis en zit nog altijd opgesloten in de gevangenis van Antwerpen.

Mireille Gram, dochter van een rijk zakenman, was in de nacht van 27 op 28 september 2015 met twee messen naar de slaapkamer van haar dochters geslopen. Ze bracht één van de meisjes een snijwonde van 15 centimeter toe aan de keel. Haar zus kon het mes afnemen, nadat haar moeder ook haar nog had proberen te steken.

Mireille Gram verklaarde dat ze zelfmoord wilde plegen. Ze wilde haar dochters meenemen, zodat ze niet zonder moeder moesten opgroeien. De vrouw zat drie maanden in voorhechtenis en werd daarna psychisch begeleid. Haar advocaat had begrip gevraagd voor de vele tegenslagen die ze al te verwerken had gekregen en had voor een straf volledig met uitstel gepleit, gekoppeld aan voorwaarden, zodat ze haar behandeling kon verder zetten.

De rechtbank erkende de beproevingen die ze moest doorstaan, maar volgde ook het standpunt van het openbaar ministerie dat ze zich vooral in een slachtofferrol wentelde en weinig schuldinzicht en empathie toonde. De vrouw kreeg een zware effectieve straf opgelegd en werd ook meteen in de boeien geslagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER