© Jimmy Kets, Photonews, Concentra

Dit zijn onze acht tips voor een winters weekend in Antwerpen: shoppen, wandelen, proeven of concertje meepikken

Het blijft koud, maar niet koud genoeg om binnen te blijven. Wij doorploegden de agenda’s, en vonden acht evenementen voor wie dit weekend de deur uitgaat. Geen schrik van een evenement in open lucht? Of toch liever een concertje of cadeautjes kiezen?

peter briers

© Gregory Van Gansen

1. Kerstmarkt

Bijna honderd kramen grossieren in ambachtelijke producten en originele hebbedingetjes, die staan voor traditie en creativiteit. De markt vormt een slinger van de Groenplaats over de Grote Markt naar het Steenplein. “De kerstmarkt is ook dé plaats om iets te eten en te drinken”, prijst een marktkramer zijn koopwaar aan. “Van traditionele lekkernijen als glühwein, smoutebollen en spekpatatjes tot vegetarische en exotische gerechten: op de kerstmarkt vind je het allemaal.”

Praktisch: Nog tot 7/01, dagelijks van 12u tot 21u (maandag tot donderdag), 12u tot 23u (vrijdag), 11u tot 23u (zaterdag) en 11u tot 21u (zondag). De toegang is gratis. www.antwerpen.be

© Photo News

2. Bucketlist

De website www.visitantwerpen.bestelde een bucketlist samen van 30 dingen die je deze winter gedaan moet hebben. Het filmpje zoekt het in alle uithoeken van de stad: van het drinken van een Bolleke in een of ander bruin café over de stad verkennen met een fiets van Velo tot het groeten van rondlopende oerossen in de Hobokense polder. www.visitantwerpen.be

3. Diamond Dome 360° Film

570 jaar diamanthandel in Antwerpen: dat wordt (onder meer) gevierd met een Diamond Dome op het Koningin Astridplein. Je kan in de Dome een film bekijken. De spectaculaire 360° film dompelt je onder in de wereld van de diamant.

Praktisch: Nog tot 30/12 op het Koningin Astridplein, dagelijks van 10u tot 20u. De voorstelling is gratis.

4. Winterwandeling

De Antwerpse winterwandelingen, onder leiding van ervaren stadsgidsen, combineren de mystiek rond het verhaal van Nello & Patrasche met het sfeervolle, winterse karakter van de stad. Aan het standbeeld van Nello & Patrasche vertelt een gids het verhaal van de jongen en zijn hond, zoals het werd opgetekend in het boek Een hond van Vlaanderen uit 1872. Daarna lopen de deelnemers, samen met de gids, langs verlichte straten en weelderig versierde kerstbomen.

Praktisch: Nog tot 29/12, van maandag tot vrijdag, van 14u tot 16u. Op 24 en 25/12 vindt er geen wandeling plaats. Deelnemen kost 8 euro. www.kgva.be

© Victoriano Moreno

5. De Nieuwe Natie

In het shoppingproject ‘De Nieuwe Natie’ - gesitueerd in de Shopping Stadsfeestzaal - slijten ondernemers hun nieuwe producten. Het aanbod verandert op gezette tijden. In december wordt er plaats gemaakt voor de unieke, geborduurde en gezeefdrukte kleding en accessoires van Loulou João en matching hemden en strikjes voor vaders en zonen van Fils et Papa.

Praktisch: De handelszaken van Shopping Stadsfeestzaal zijn van maandag tot zaterdag geopend van 10u tot 18.30u. www.winterinantwerpen.be

© Jimmy Kets

6. Met de sneeuwman op de foto

Op zondag en woensdag vind je de wintermascotte van de stad terug op de kerstmarkt. De ‘coolste sneeuwpop’ ging al snel viraal en maakt nu deel uit van een setting waarin je samen met hem op de foto kan gaan.

Praktisch: Nog tot 7/01, elke woensdag en zondag, te zien op de kerstmarkt.

© Concentra

7. Wintervuur

Even nog en dan schiet Wintervuur weer uit de startblokken. Rond het Wintervuurplein, het hart van het festival, nestelen zich theatervoorstellingen, hedendaags circus, concerten en bijzondere vuurinstallaties tussen de aanwezige treinwagons en gele kranen. Het volledige programma vind je op de website van het festival.

Praktisch: Van 28/12 tot 6/01 aan Spoor Oost in Borgerhout. www.wintervuur.be

© michel vanneuville

8. Kerstwandeling

Hadden we Kerst niet in de zomer moeten vieren? Haal jij ook een os en ezel in huis? Of gooi je liever een schoen over de schouder? Kortom: kersttradities allerhande. De antwoorden krijg je tijdens de bijzondere kerstwandeling van AntwerpenSurplAce, die vertrekt aan de hoek van de Grote Markt en de Wisselstraat.

Praktisch: Op 17/12 om 14u. Vooraf inschrijven is niet nodig. Deelnemen kost 3 euro. www.facebook.com/AntwerpenSurplAce

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER