Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Zo zou Groenland eruitzien zonder ijslaag

Zo zou Groenland eruitzien zonder ijslaag
Beeld REUTERS

Hoe zou Groenland eruitzien zonder de ijslaag die het eiland grotendeels bedekt? Wetenschappers bieden een antwoord op die vraag met een prachtige visualisatie.

De wetenschappers brachten alle gegevens die de voorbije decennia verzameld werden samen in een 3D-kaart. Die is van groot belang om te kunnen voorspellen welke proporties de gevolgen van de klimaatverandering kunnen aannemen. Volgens de berekeningen van de wetenschappers zou de zeespiegel 7,42 meter stijgen, mocht alle ijs op Groenland verdwijnen.

De visualisatie zal ervoor zorgen dat de veranderingen de komende jaren gemonitord kunnen worden. "Wanneer je een ijslaag in beeld probeert te brengen, is het belangrijkste hoe dik het ijs is", licht professor Jonathan Bamber toe aan de BBC. De dikte van het ijs heeft een grote invloed op hoe snel het smelt, aldus Bamber.

Lees verder onder de visualisatie.

Op de kaart zie je duidelijke rotsstructuren, rivierbeddingen en kustlijnen. Een grote canyon die noordwaarts loopt, voedt de bekende Petermann-gletsjer, een van de grootste ijsbergexporteurs van Groenland. Ook het terrein rond de Jakobshavn-gletsjer wekt de interesse van de wetenschappers. De gletsjer is verantwoordelijk voor talloze ijsbergen in de Noord-Atlantische Oceaan, goed voor de afvloeiing van 6,5 procent van de ijslaag.

De wetenschappers zijn er steeds meer van overtuigd dat de gletsjers zich aan valleien bevinden die ooit gevormd zijn door rivieren die over Groenland vloeiden. Momenteel vloeit smeltwater nog steeds door die valleien, onder de gletsjers.

Warm oceaanwater

De visualisatie werd gemaakt op basis van informatie die op drie verschillende manieren werd verzameld: per vliegtuig met een radar die door de ijslaag kon kijken om de vorm van het landschap eronder te zien, per schip dat de kustlijnen in kaart bracht met sonische apparatuur en tot slot werden er bij sommige moeilijk bereikbare gebieden computerberekeningen gebruikt. "In sommige fjorden en baaien werd er met computermodellen gewerkt, gebaseerd op de snelheid van de gletsjers. Op basis van de snelheid kan je de dikte schatten", aldus professor Peter Fretwell, die betrokken was bij het ontwikkelen van de visualisatie.

In sommige fjorden probeerden wetenschappers ter plaatse te gaan om de data te verzamelen. Dat gebeurde onder meer door het Amerikaanse team Oceans Melting Greenland (OMG), dat grote delen van de kustlijn van Groenland monitort. De onderzoekers vrezen dat veel van de gletsjers die uitmonden in fjorden zo dik zijn dat ze het risico lopen langs onder te smelten door warm oceaanwater.