Masterplan moet leefbaarheid van “de Borinage aan de kust” aanzienlijk verbeteren

© vln

© vln

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Verkommerd, verloederd, de Borinage aan zee: het is lang geleden dat men het over Westende-Bad had als de parel van de kust. Een masterplan, waar het provinciebestuur samen met Middelkerke zijn schouders onder wil steken, moet hierin verandering brengen.

Dany Van Loo

“De verloedering en verkommering van Westende-Bad moet worden aangepakt.” Gedeputeerde Franky De Block (SP.A) deed deze opmerkelijke uitspraak over de deelgemeente van Middelkerke tijdens de persvoorstelling van het provinciebudget voor volgend jaar. Aanleiding daarvoor waren de resultaten van het project Plaatsbepalers, waarbij burgers werden uitgenodigd om mee te denken over de ruimtelijke toekomst in hun regio. Hun bevindingen voor Westende-Bad waren ontluisterend.

“Het gaat vooral over het gebied tussen de Flandrialaan, de Koning Ridderdijk - de zeedijk zeg maar -, de Priorijlaan en de Koninklijke Baan”, legt De Block uit. “De badplaats heeft dan wel enkele unieke troeven qua ligging en historische context, maar om die te versterken is het nodig om werk te maken van een betere woonkwaliteit, het stimuleren van het lokale handelsapparaat en het opfrissen van het openbaar domein. Daarvoor is een masterplan nodig dat de visie van de wijk verfijnt en waarin onderzocht moet worden wat de mogelijkheden zijn om te komen tot een ander type van bebouwing die een mix van doelgroepen aantrekt. Het is de bedoeling dat alle betrokken instanties, experten en bewoners hierbij betrokken worden.”

Niets gerealiseerd

Tom Dedecker (LDD) reageert scherp op de toestand van de badplaats. “De analyse van de plaatsbepalers is volkomen terecht. De verloedering van Westende-Bad wordt door onze partij al jaren aangeklaagd”, sneert Dedecker. “Een masterplan dat vanuit diverse perspectieven wordt bekeken, zowel economisch, infrastructureel als sociaal, is echt noodzakelijk voor de redding van de badplaats. De huidige meerderheid heeft de voorbije vijftien jaar gewoon niets gedaan en de situatie verder laten verloederen. Ik heb het destijds dan ook smalend, maar niet helemaal onterecht de Borinage van de kust genoemd. Buiten de realisatie van een nieuwe surfclub is hier niets verwezenlijkt. Het is vijf voor twaalf voor Westende-Bad. Onze partij heeft in ieder geval een duidelijk plan en dat zullen we in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen voorstellen.”

Handelskernen herinrichten

Schepen van Openbare Werken Liliane Pylyser-Dewulf (CD&V) is zeker te vinden voor de samenwerking met de provincie en het opstellen van een masterplan. “De provincie ziet niet alleen in Westende-Bad, maar ook in andere badplaatsen patronen van een achtergestelde woonkwaliteit en leefbaarheid terugkomen”, zegt de schepen. “Voor onze badplaats vertaalt het initiatief zich inderdaad in een masterplan voor de herinrichting van de woon- en handelskernen. Het plan zal trouwens aansluiten op een aantal initiatieven die al volop voorbereid worden zoals de herinrichting van het Rauschenbergplein en de vernieuwing van de zeedijk en de omliggende pleinen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen