Direct naar artikelinhoud
Vluchtmisdrijf

Doodrijder Saar (16) pleegt opnieuw vluchtmisdrijf na ongeval: "We zijn verontwaardigd en boos"

Gisteravond is Saar herdacht op de plaats waar ze werd doodgereden.Beeld Henk Deleu

De 33-jarige automobilist die precies twee jaar geleden in het West-Vlaamse Gits fietsster Saar Gevaert (16) in dronken toestand en zonder inschrijving of verzekering doodreed, pleegde op 10 november opnieuw vluchtmisdrijf na een ongeval. Dat onthulden de ouders van Saar. 'We zijn verontwaardigd, boos, ontgoocheld en machteloos.'

Op 17 december 2015 reed Miguel V. (33) uit Roeselare met zijn Range Rover Saar aan, die op haar fiets de weg wilde oversteken. Met een verbrijzelde voorruit reed hij door en gaf zich pas enkele uren later bij de politie aan. Hij had te veel gedronken en zijn voertuig was niet ingeschreven, verzekerd of gekeurd. 

Hij kreeg op 20 december vorig jaar van de Kortrijkse politierechter een nieuwe kans, de derde inmiddels. Hij was vroeger al eens veroordeeld voor gelijkaardige feiten. De politierechter veroordeelde hem tot een voorwaardelijke celstraf van 2,5 jaar en een rijverbod van 43 maanden. 

Cowboy

Te licht, vond het Openbaar Ministerie, en het ging in beroep. "Die cowboy vloog al van ’s middags in de pinten en reed op weg naar huis op twee rijstroken tegelijk", klonk het bij procureur Tom Janssens op de zitting in beroep op 27 oktober. "Hij deed alsof hij van niets wist nadat Saar met haar hoofd op een halve meter van hem op de voorruit smakte." Tegen Miguel V. brulde Janssens: "Je bent een egoïst en een lafaard. Hoe kan je nog in de ogen van je kinderen kijken?"

Miguel V. volgde toen de zitting met gebogen hoofd. "Hij was een cowboy en laf", gaf zijn advocaat toe. "Hij beseft zeer goed wat hij heeft gedaan en vindt zelf dat hij nooit meer met de auto zou mogen rijden. Maar het heeft geen zin hem nog een tijd in de cel te stoppen. Daar is niemand bij gebaat." Miguel V. zelf betuigde spijt. "Ik wéét dat ik het nooit meer kan goedmaken", besloot hij. 

'Zijn excuses, zijn zogenaamd schuldinzicht, dat hij niet meer kon of wou met de auto rijden: allemaal doorprikt!'
Ouders van Saar

"Allemaal leugens", weten Saars ouders Bart en Ann ondertussen. “We kregen te horen dat de aanrijder van Saar amper veertien dagen later in Ledegem met de wagen van een vriendin van de weg ging en overkop tegen een paal en in de gracht belandde. Hij sloeg opnieuw op de vlucht en hield zich drie dagen verborgen voor de politie. Zijn excuses, zijn zogenaamd schuldinzicht, dat hij niet meer kon of wou met de auto rijden: allemaal doorprikt! Het is voor ons als ouders van een verongelukt kind erg confronterend te moeten horen dat hij hervalt in dezelfde onverantwoordelijke daden."