© belga/ap

Rusland en China niet opgezet met nieuwe veiligheidsstrategie Trump: “Lijkt de Koude Oorlog wel”

Peking heeft dinsdag, in een reactie op de nationale veiligheidsstrategie die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd, uitgehaald naar de “koudeoorlogmentaliteit” van Washington. Rusland hekelde het “imperialistische karakter” van de nieuwe strategie. Trump had bij de voorstelling van de strategie Rusland en China “rivaliserende machten” genoemd. Die landen “proberen onze Amerikaanse invloed, waarden en rijkdom aan te tasten”, klonk het nog.

adm

“We dringen er bij de Verenigde Staten op aan om te stoppen met opzettelijk de strategische intenties van China te vervormen, en ook om hun achterhaalde concepten, zoals hun koudeoorlogmentaliteit, achterwege te laten”, aldus Hua Chunying, woordvoerster van het Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens Moskou hecht Washington dan weer te veel aan een “unipolaire wereld”. “Het imperialistische karakter van dit document is duidelijk”, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. “Ook duidelijk is de weigering, een opdringerig weigeren, van een unipolaire wereld.” Peskov zei nog dat de Russische autoriteiten “niet kunnen aanvaarden dat men het land behandelt als een bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten”.

De Verenigde Staten zijn verzeild geraakt in een “nieuw tijdperk van concurrentie”, waarbij zich overal ter wereld “sterke militaire, economische en politieke krachtmetingen” afspelen, zei Trump bij de presentatie van de nieuwe nationale veiligheidsstrategie (NSS). “Met deze strategie, vragen we een grootse heropleving van Amerika, een opflakkering van het vertrouwen en een wedergeboorte van patriottisme, welvaart en trots.”

Nationale belangen en de beveiliging van de Amerikaanse grenzen voeren de boventoon in de “America First”-doctrine van Trump.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer