© Photo News

Drie speeldagen schorsing voor Angban van Waasland-Beveren wegens “roekeloze speelstijl”

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag vier speeldagen schorsing, waarvan één voorwaardelijk, en een boete van 1.600 euro opgelegd aan Victorien Angban (Waasland-Beveren), die zich moest verantwoorden voor een tackle op het scheenbeen van Standard-middenvelder Uche Agbo.

Angban is geschorst voor de thuiswedstrijden tegen KV Oostende (22/12) en STVV (20/01) en de verplaatsing naar Eupen (26/12). Waasland-Beveren kan nog in beroep gaan, maar dat "acht de club weinig zinvol".

In de thuiswedstrijd van de achttiende speeldag tegen Standard (3-1) ontsnapte de Ivoriaanse middenvelder in minuut twaalf aan de rode kaart. Angban plaatste zijn voet over de bal en plantte zijn studs zo op het scheenbeen van zijn "goede vriend" en ex-ploegmaat bij Granada Agbo. Scheidsrechter Jan Boterberg hield het op een geel karton, maar verklaarde dinsdag dat hij rood had moeten geven. “Daar ga ik de mist in. Toen ik bij Agbo de wonde aan de kous zag, wist ik meteen dat ik te snel geel had getrokken. De beelden tonen aan dat een rechtstreekse uitsluiting de enige juiste beslissing was geweest”, zei Boterberg ter zitting.

De zware sanctie komt er niet zomaar. “Ik kan alleen maar vaststellen dat Angban een roekeloze speelstijl heeft. In het seizoen 2015-2016 speelde hij voor STVV en pakte hij drie rode kaarten, waarvan één voor natrappen en twee voor tackles die de fysieke integriteit in gevaar brachten”, verklaarde bondsprocureur Chris Vandenbossche. “In dit geval hadden de gevolgen voor Agbo enorm kunnen zijn, daarover bestaat geen discussie.”

Waasland-Beveren pleitte voor de vrijspraak, hoogstens voor een sanctie met uitstel. “We betwisten de rode kaart niet, maar dit was helemaal geen opzettelijke fout”, zei advocaat Tom Rombouts. “Angban raakt het scheenbeen met de binnenkant van zijn voet, maar hij heft zijn steunbeen op waardoor zijn lichaam draait. Dat wijst erop dat hij de tegenstrever niet wilde kwetsen. Hij kent Agbo ook heel goed, ze hebben samen bij Granada gespeeld en het zijn goede vrienden. Op de beelden is ook te zien dat hij zich uitvoerig excuseert, en dus aangedaan is van het incident. We gaan ermee akkoord dat het rood was, maar de tackle verantwoordt een schorsing van vier speeldagen niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer