Direct naar artikelinhoud
update

CD&V heeft probleem met Francken: "U hebt de premier voorgelogen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.Beeld BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft zich vanavond in het parlement moeten verantwoorden over de repatriëringen naar Soedan, en zijn communicatie daarover. Meerderheidspartij CD&V ging in de aanval, net als de oppositie. "Ga je je nu opnieuw verontschuldigen tegenover de premier? Ik weet dat hij een geduldig man is, maar toch", zei CD&V-parlementslid Nahima Lanjri.

en

Francken kreeg in de Kamer de hele oppositie over zich heen en ook de meerderheid stelde vragen bij zijn onduidelijke communicatie van de voorbije dagen. 

"Leugen 1: u zegt dat de VN betrokken waren bij de uitwijzingen, klopt niet. Ze zeggen van niet", hekelde Groen-parlementslid Wouter De Vriendt. "Leugen 2: u hebt gezegd dat er geen repatriëringen meer waren tot eind januari. En u hebt dat ook premier Michel laten zeggen in het parlement, blindelings op u vertrouwend", aldus De Vriendt. "Il faut le faire, om dan nog voor de camera's bits uit te halen naar de premier, terwijl u wist dat u loog."

Wouter De Vriendt (Groen).Beeld BELGA

"Meneer Francken, u zit in nauwe schoentjes, deze meerderheid zit in nauwe schoentjes. Hoe leggen CD&V en Open Vld uit dat ze een minister in functie laten die twee keer liegt in twaalf uur?", besloot De Vriendt. 

(Lees verder onder de tweet.)

Twitter bericht wordt geladen...

Onderzoek

Ook CD&V-parlementslid Nahima Lanjri zat met heel wat vragen: "Ik wil vooral weten hoe de samenwerking met de VN is opgezet om de Sudanezen op te volgen, of het onderzoek naar de mogelijke mishandelingen grondig wordt gevoerd en dat alle voorzichtigheid wordt ingebouwd bij repatriëringen."

"Niemand mag teruggestuurd worden zolang het niet zeker is dat er geen risico is op foltering", benadrukte Lanjri.

Bij Open Vld waren ze vooral benieuwd naar de uitleg van de staatssecretaris. "We moeten goed nagaan wat er juist is gebeurd in Sudan met de mensen die we hebben teruggestuurd", zei Katja Gabriëls. "Er is de voorbije dagen veel onduidelijkheid geweest, en we willen nu met veel aandacht luisteren naar de uitleg van Francken en Jambon." Ook de minister van Binnenlandse Zaken was aanwezig in de Kamer.

CD&V-parlementslid Nahima Lanjri.Beeld Photo News

Aantrekkingseffect

Francken leek zijn verantwoording van de voorbije dagen te herkauwen: "Toen ik woensdag communiceerde, was ik niet op de hoogte dat er midden januari nog vluchten naar Sudan stonden gepland", aldus de staatssecretaris. Omdat hij zijn mededeling zo snel aflas dat de tolken niet konden volgen en de oppositie protesteerde, moest hij opnieuw beginnen. 

"Ik heb dat achteraf vernomen, en die dan geannuleerd omdat foltering niet kan getolereerd worden. Daarna heb ik de communicatielijn aangehouden, om geen aantrekkingseffect aan te halen", ging Francken verder. "Migratie is een gevoelig thema, ik heb te voortvarend gereageerd en heb daarom mijn excuses aangeboden."

'Migratie is een gevoelig thema, ik heb te voortvarend gereageerd en heb daarom mijn excuses aangeboden'
Staatssecretaris Theo Francken

"In het belang van het land werk ik verder en zal ik alles doen om een tweede Calais te vermijden. Ik wil er graag op wijzen dat in andere landen gelijkaardige geruchten over foltering zijn opgedoken en dat die later ongegrond bleken", zei Francken. Hij herhaalde ook dat het IOM, een zusterorganisatie van de VN, het project ondersteund heeft. "De mensen krijgen het telefoonnummer van IOM mee, krijgen een brochure en er wordt hen verteld dat ze kunnen bellen als er problemen zijn op de luchthaven."

Onderzoek

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon kreeg het woord: "Er komt een onderzoek van het Commisariaat-Generaal voor de Vluchtelingen. Dat is toegezegd." Wanneer dat onderzoek afgerond zal zijn, is nog niet duidelijk. "We hebben gevraagd om er spoed achter te zetten, maar een timing is er voorlopig niet."

Zonder gêne

De oppositie hakte er stevig op in. "We hebben dus een staatssecretaris die zonder gêne zegt: ik heb gelogen, om mijn beleid te kunnen voortzetten. Dat is zo spijtig", zei sp.a'er Monica De Coninck. "We moeten weten dat we onze beleidsmakers kunnen vertrouwen. Als je samenwerkt met een regime dat mensen martelt, kan je je dat toch niet permitteren om te liegen zonder gêne?"

'We hebben dus een staatssecretaris die zonder gêne zegt: ik heb gelogen, om mijn beleid te kunnen voortzetten. Dat is zo spijtig'
Monica De Coninck (sp.a)

Staatssecretaris Francken keek - net zoals gisteren - voortdurend op zijn smartphone tijdens de replieken van de oppositie.

"Goed bedoeld"

N-VA-parlementslid Sarah Smeyers schoot Francken te hulp: "Het enige wat hier telt, is dat de oppositie uw kop wil zien rollen." De stelling veroorzaakte groot protest op de oppositiebanken. "Wat u gedaan hebt was misschien niet zo elegant, maar u hebt het wel goedbedoeld."

Sarah Smeyers.Beeld Photo News

CD&V opende vervolgens de aanval. Parlementslid Lanjri: "U hebt informatie achtergehouden. Je kunt dat een leugen noemen. U wist donderdag en vandaag dat er nog vluchten waren gepland. Meer nog: we moeten vaststellen dat u de premier hebt voorgelogen, die dingen moest zeggen die niet waar waren."

Lanjri vroeg: "Ga je je nu opnieuw verontschuldigen tegenover de premier? Ik weet dat hij een geduldig man is, maar toch."

Voor de camera van Terzake herhaalde Lanjri die bedenkingen. Of de regering hierover kan vallen wat CD&V betreft? "Ik heb geen glazen bol, maar het is voldoende ernstig om dit opnieuw voor te leggen aan de premier. Die moet er dan conclusies aan verbinden." Later reageerde ze nog aan De Morgen dat er wel degelijk een probleem is.

(Lees verder onder de video.)

Heksenjacht

Volgens de partijvoorzitter van Theo Francken, Bart De Wever, is er "een hysterische heksenjacht" aan de gang, zo reageerde hij in Terzake. "Theo Francken probeert zijn job te doen, in zeer moeilijke omstandigheden. Hij heeft misschien emotioneel gereageerd, maar hij probeert ook maar op te ruimen wat er was achtergelaten. Bij het minste wordt hij met de vinger gewezen." Wie roept om het ontslag van Francken, wil volgens De Wever "terug naar een opengrenzenbeleid".