Ruzie over uitstapje naar Bellewaerde kent gruwelijke afloop: "Ik hoop dat je er de rest van je dagen spijt van hebt"

© *

Boos, verontwaardigd en ontgoocheld. Dat zijn de ouders van Kimberly Vermeersch (27) omdat de man die haar doodde, veroordeeld is tot ‘amper’ vijftien jaar cel. Na het horen van het vonnis voer moeder Carine uit tegen haar gewezen schoonzoon. “Het is een belachelijke straf. Wij zijn veroordeeld, niet hij”, zei de vader van het slachtoffer.

Evelien Vantomme

De ruzie te veel. Dat was volgens de verdediging van Marnick Vermeersch (31), afkomstig uit het West-Vlaamse dorp Zuienkerke, de aanleiding waarom hij op 23 juli vorig jaar zijn vriendin wurgde in hun woning in het Roeselaarse Oekene. Zijn vriendin, Kimberly Vermeersch (27), die nog maar enkele weken eerder was bevallen van haar vierde kind, was kwaad omdat een uitstapje naar het pretpark Bellewaerde niet was doorgegaan. Het gezin was niet op tijd kunnen vertrekken omdat de beklaagde eerst nog zijn BMW moest laten herstellen.

De banale ruzie begon ’s morgens en in de vooravond liep de zoveelste discussie over de afgelaste trip volledig uit de hand. De beklaagde greep zijn vriendin vast en wurgde haar. Daarna gaf hij zich aan bij de politie. Hij had drie van de vier kinderen meegenomen, het jongste kind liet hij in haar wiegje slapen.

“Als een spons”

De verdediging pleitte dat de beklaagde door het lint was gegaan door opgekropte gevoelens. “Mijn cliënt zag zijn vriendin enorm graag. Maar hij heeft in die relatie van vijf jaar heel veel moeten verdragen”, zei zijn advocaat Kris Vincke. “Hij absorbeerde alles als een spons, maar er is een moment gekomen dat het te veel werd. Hij kon de wispelturigheid niet meer aan.”

De beklaagde toonde spijt. “Ik wou dat ik de klok kon terugdraaien. Het had nooit mogen gebeuren. Het enige waar ik nog voor leef, is dat ik wat wil betekenen voor mijn kinderen.”

Procureur Tom Janssens vond dat de beklaagde die kans verdiende. Hij was opvallend mild en vroeg met vijftien jaar cel vijf jaar minder dan de minimumstraf voor doodslag. De drie rechters van de correctionele rechtbank volgden en veroordeelden Vermeersch tot een effectieve celstraf van vijftien jaar. “De gevolgen voor de vier kinderen zijn dramatisch en onherstelbaar. Maar we geloven dat je oprecht berouw hebt en dat je ook geen gevaar bent voor de maatschappij. We geven je nog een kans. We hopen dat je ons vertrouwen niet zal beschamen”, verklaarde voorzitter Vincent Vereecke.

Niet in beroep

Onbegrijpelijk, vinden de nabestaanden. Toen Vermeersch door agenten werd weggebracht, liep moeder Carine naar hem toe en schreeuwde dat hij er veel te licht mee was weggekomen. “Ik hoop dat je er de rest van je dagen spijt van zult hebben.”

“Het is echt onrechtvaardig”, zegt vader Mario. “Het is een belachelijke straf. Wij zijn veroordeeld, niet hij. Als ze zeggen dat de man die je dochter heeft gedood, nog niet zo’n slechte is, dan heb je daar toch vragen bij. Marnick heeft voor god gespeeld. Maar in België wordt een mens die een pint te veel drinkt, blijkbaar zwaarder gestraft dan iemand die een mens doodt.”

Ondanks de ontgoocheling gaan de nabestaanden niet in beroep.

Naast de vijftien jaar celstraf moet de beklaagde ook schadevergoedingen betalen aan de kinderen en de ouders en broers van Kimberly.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen