Videospeler inladen...

Almaar meer buitenlandse katholieken in onze kerken

In de Belgische kerken zijn buitenlandse katholieken de laatste jaren steeds zichtbaarder geworden. Zo zijn er in Vlaanderen sinds 2004 19 nieuwe anderstalige gemeenschappen bijgekomen.

In totaal zijn er in Vlaanderen 51 groepen buitenlandse katholieken. Sinds 2004 zijn er 19 van die nieuwe anderstalige gemeenschappen bijgekomen. "Toen is de EU uitgebreid en is de mobiliteit daarmee toegenomen", zegt Mark Butaye van Promigrantibus daarover, een katholieke organisatie die zich richt op migranten. Onder die groepen bevinden zich vooral veel Oost-Europeanen, waaronder heel wat Polen, Latijns-Amerikanen en Afrikanen.

"Religie is de hoofdfactor waardoor die groepen zich gevormd hebben, maar het is ook een manier om zich te integreren. Zo vinden ze er vaak steun en een netwerk bij land- en geloofsgenoten", geeft Butaye als één van de oorzaken.  'Maar hun zichtbaarheid in onze kerken is ook groter geworden omdat geloofsgenoten die in verschillende provincies wonen zich vaak in één kerk verenigen door de toegenomen mobiliteit en omdat er almaar minder autochtone Belgen naar de mis gaan", gaat hij voort.

Opvallend is dat er in Wallonië sinds 2004 maar 4 groepen zijn bijgekomen, wat een groot verschil is met de 19 in Vlaanderen. "Het Frans is voor de meesten onder hen dan ook een toegankelijkere taal en het laat hen toe om aan te sluiten bij één van de bestaande parochies. In Vlaanderen is dat veel minder het geval", besluit Butaye.  

Meest gelezen