© Photo News

Belkacem krijgt nieuwe buren in terreurvleugel gevangenis Hasselt

Vijf maanden na de opstart van de aparte ‘terreurvleugels’ krijgt de deradicalisering in de gevangenissen meer vorm. De lege cellen voor radicale haatpredikers in Hasselt, waar Fouad Belkacem verblijft, en Ittre worden ingevuld. Zo worden tegen eind deze maand tien bijkomende personen in de afdeling in Hasselt ondergebracht.

Nikolas VANHECKE

In de gevangenissen van Hasselt en Ittre zijn telkens 20 plaatsen voorzien voor veroordeelde haatpredikers. Die aparte afdelingen gingen al in april open, maar de cellen bleven grotendeels leeg. De bezetting schommelde er lange tijd rond de vier gevangenen.

In Hasselt verblijft wel al enige tijd Fouad Belkacem van Sharia4Belgium, die mensen aanspoorde mee te strijden met Islamitische Staat. In Ittre zit haatprediker Khalid El-Zerkani, die onder meer Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen in Parijs, rekruteerde.

De cel-extremisme van het gevangeniswezen is nu klaar met de screening van potentiële bewoners van die aparte ‘terreurvleugels’. Onze zusterkrant De Standaard vernam dat er tegen het einde van deze maand in Hasselt tien personen worden ondergebracht, in Ittre zelfs zestien. Over wie het precies gaat, wil Justitie niet kwijt.

Terreurprocessen

Met die overplaatsingen krijgt het beleid rond deradicalisering in de gevangenissen stilaan meer vorm. Dat was een van de beloftes die de regering deed na de verijdelde aanslag in Verviers in januari 2015. De voorbije maanden werden regelmatig vragen gesteld bij de beperkte bezetting in die zogeheten ‘Deradex’-afdelingen. “Het is altijd de bedoeling geweest om niet over één nacht ijs te gaan”, verduidelijkt de woordvoerster van justitieminister Koen Geens (CD&V). “We willen niemand in die afdeling plaatsen die er niet hoort, bijvoorbeeld iemand die alleen maar een ondersteunende rol heeft in een netwerk. Elk profiel wordt afzonderlijk geanalyseerd. Door de terreurprocessen van de voorbije maanden, zijn er daar nu wel bij gekomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer