© Sven Dillen

Alle afval op één dag ophalen blijkt groot succes

Al het afval op één dag ophalen en het later pas sorteren. Afvalintercommunale Limburg.net doet het sinds begin april in Lommel en dat proefproject blijkt een groot succes. Aan dezelfde kostprijs kunnen nu naast restafval, pmd en groenafval ook nog zacht kunststof en textiel worden opgehaald. Eenmaal het proefproject - waarvoor Limburg.net de mosterd haalde in Scandinavië - over anderhalf jaar definitieve resultaten oplevert, kan het systeem worden uitgerold naar andere gemeenten.

Timmie VAN DIEPEN

Langzaam perst de vuilniswagen de zakken uit het laadruim. Vijf verschillende kleuren, vijf verschillende soorten afval. Sinds 4 april is er maar één tweewekelijkse vuilnisophaling in Lommel. Hier bij compostbedrijf Renovius in Overpelt worden de zakken achteraf handmatig gesorteerd.

Met het proefproject Optimo wil Limburg.net de transportkosten optimaliseren en tegelijkertijd meer soorten afval gescheiden ophalen. “Vroeger kwam voor elke fractie een aparte vrachtwagen. Extra fracties toevoegen, betekende ook meer vervoerskosten”, zegt Kris Somers, directeur communicatie bij Limburg.net.

“Nu kunnen we - in theorie - eindeloos nieuwe fracties toevoegen, omdat toch alles samen wordt opgehaald. Het enige dat we dan moeten doen is een nieuwe kleur bedenken voor de zak.”

Het systeem werd in Scandinavië bedacht, maar slaat ook in Lommel aan zo blijkt uit de eerste resultaten. “We waren een beetje bang dat de mensen minder goed zouden sorteren als ze zien dat alles toch in één vuilniswagen wordt gegooid, maar het tegendeel is waar. Ook zacht plastic en zelfs textiel wordt zeer goed gesorteerd. De kwaliteit is zelfs beter dan bij de kledingcontainers.”

Nieuw soort afvalzakken

Bij Renovius worden de zakken achteraf gesorteerd en naar verwerkingsinstallaties afgevoerd. Nu gebeurt dat nog manueel, door twee arbeiders, maar in de toekomst moet dat automatisch verlopen. “Het proefproject duurt twee jaar. Daarna willen we een plan opmaken om dit ook naar andere gemeenten te kunnen uitrollen”, zegt Somers. “Hoeveel automatische sorteerinstallaties we moeten bouwen en waar die best kunnen komen, zijn we nog aan het bestuderen.”

Tijdens het proefproject deed Limburg.net nog een belangrijke bijvangst. Omdat de afvalzakken in de vrachtwagen niet mogen scheuren, werden nieuwe ‘wave-topzakken’ ontwikkeld. Die hebben geen touwtjes meer en zijn steviger. Limburg.net wil deze zakken op korte termijn ook in andere gemeenten gebruiken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer