Advocaat Walter Damen is tegen GAS-boete voor intimidatie op straat: “Eens fluiten op straat mag toch niet beboet worden!”

In de gemeente Boom kunnen vrouwen voortaan een klacht indienen als ze zich op straat geïntimideerd voelen. De persoon die dit veroorzaakte riskeert dan een GAS-boete van 150 euro. De Antwerpse strafpleiter Walter Damen vindt dit “een buitengewoon slecht idee”.

joro

Dat er iets ondernomen wordt tegen seksueel geweld of intimidatie in onze samenleving vindt Walter Damen niet meer dan logisch. “Om dit soort zaken te beteugelen is er het strafrecht”, aldus Damen op ATV. “Maar men moet ook wel ernstig blijven. Eens een keer fluiten op straat zou nu toch niet beboet mogen worden.”

Volgens Damen is de slinger volledig aan het doorslaan in het #MeToo-tijdperk. “Iedereen wil nu blijkbaar heiliger zijn dan de Paus en een soort monopolie verwerven over goede zeden. Maar uiteindelijk moet het gezond verstand toch primeren”, meent Damen.

De strafpleiter zegt met vrouwen te hebben gesproken die nu zelfs beledigd zijn wanneer ze eens niét worden nagefloten door bouwvakkers. “Ik heb de indruk dat de humor rond dit soort zaken volledig aan het verdwijnen is.”

Damen meent ook dat zo’n situaties van intimidatie op straat moeilijk te bewijzen of te interpreteren zijn. Voor een gemeentelijk ambtenaar is het al zeker moeilijk om over te oordelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER