Voetweg gooit opnieuw roet in eten voor plannen nationaal voetbalstadion

© rdb

© jhp

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het Eurostadionproject loopt nog maar eens vertraging op omdat de vrederechter de buurtweg op Parking C erkent. Een buurtcomité, dat inmiddels meer dan 2.000 handtekeningen verzamelde, steekt ferm stokken in de wielen. Er volgt een procedureslag rond de afschaffing van een buurtweg op Parking C.

JORIS HERPOL

De fameuze ‘buurtweg nr. 3' op Parking C is een obstakel voor de bouw van het Eurostadion en dus moet die worden afgeschaft. Alleen: de buurt is het daarmee niet mee eens. Philippe Fierens van het buurtcomité legt uit: “De buurtbewoners stelden zich betrokken partij in de procedure ingesteld door de projectontwikkelaar Ghelamco die de gemeente Grimbergen dagvaardde. Ghelamco vroeg de vrederechter de vaststelling van de verjaring van de buurtweg doen. Grimbergen ging voor de zitting over tot een dading met Ghelamco -een akkoord dus om de voetweg te verkopen en zo het stadion mogelijk te maken- en liet zo haar bewoners in de steek. Maar het vonnis stelt dat de buurtweg niet verjaard is, en dat de administratieve procedure dient gevolgd te worden om tot schrapping ervan over te gaan”, aldus Fierens.

Afschaffing

Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) van Grimbergen laat weten dat de gemeente door het vonnis binnen de 30 dagen de procedure moet starten voor de afschaffing van de buurtweg. “Er staat een dwangsom op van 250 euro per dag. Dus moet de gemeente die procedure echt wel starten”, aldus de burgemeester.

Door die nieuwe procedure wordt het juridisch ‘bouwrijp’ maken van Parking C voor het Eurostadion wel heel complex. Nu volgt dus het openbaar onderzoek over de afschaffing van buurtweg. Tot zolang kan er geen bouwvergunning worden aangevraagd. Tijdens het openbaar onderzoek over de buurtweg zijn er bovendien nog proceduremogelijkheden. Pas daarna starten de aanvragen voor vergunningen, waarover eveneens een procedureslag wordt verwacht. Ook de kwestie over het grote -met onder andere asbest- vervuilde stort onder Parking C is nog niet beslecht. Totnogtoe zijn er officieel geen resultaten bekendgemaakt van betrouwbare, onafhankelijke en duidelijke metingen van bodemstalen die volgens geijkte procedures zijn genomen op een reeks verschillende meetpunten qua diepte, afstand, densiteit en omstandigheden.

De bal ligt momenteel in het kamp van de Vlaamse overheid: ten laatste zou die op 19 september het dossier af of goedkeuren, maar het Eurostadion wordt stilaan onrealiseerbaar door alle procedures. Inmiddels maken verschillende buurtcomités uit Wemmel en Grimbergen zich klaar voor verdere juridische acties. “Totaal geen draagvlak bij de lokale bevolking, omwille van mobiliteit, leefbaarheid en veiligheid”, is één van de meest genoemde argumenten in hun persberichten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen