Buitenlandse media over benoeming Boris Johnson: “Een slechte grap”

Afgaande op de internationale reacties op de verrassende benoeming van Boris ‘Brexit’ Johnson tot minister van Buitenlandse Zaken, lijkt de regering van Theresa Mayhaar start gemist te hebben.

In Europa werd de benoeming onthaald op sarcasme. De Franse collega van ‘BoJo’, Jean-Marc Ayrault, herinnerde er aan dat de oud-burgemeester van Londen in het verleden “veel gelogen” heeft - een zeldzaamheid in de politiek (zowel liegende politici als politici die anderen van liegen beschuldigen).

Het Duitse persbureau DPA wijdde een lang bericht aan Johnson onder de titel ‘Wer hat Angst vor Boris?’, vrij vertaald ‘Who’s afraid of the big bad Boris’.

Tot voor kort heette Johnson “erg populair” te zijn, maar sinds zijn stellingname voor de Brexit laten de media nog weinig heel van de man.

Cricket

Ayraults Duitse collega, Frank-Walter Steinmeier, vindt dat Johnson zich “onverantwoordelijk” heeft gedragen in de aanloop naar het Brexit-referendum. Dat Johnson na die volksraadpleging doodleuk een potje ging cricketten, vindt de Duitser “schandalig”.

Gelukkig is er nog de goede oude partner van over de grote plas: woordvoerder Mark Toner van het Amerikaanse State Department zei niet te kunnen wachten om met Boris samen te werken en dat BoJo’s benoeming “een echt bepalend moment is in de geschiedenis van Engeland en in de relaties tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk”.

De Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz, daarentegen, was minder vriendelijk: die zei te vrezen dat Europa met Brexiteer Boris “in een gevaarlijke vicieuze cirkel” terecht dreigt te komen.

Plots diplomaat

Een en ander sluit de mogelijkheid niet uit dat Johnson maandag, tijdens zijn eerste trip in zijn nieuwe functie naar Brussel, op de traditionele foto’s zal verschijnen als een van de vrolijke, vrolijke Euro-vrienden. Overigens is het niet Johnson die de Britse uitstap uit de EU in goede banen moet leiden, maar oud-staatssecretaris David Davis.

Wat de politici denken, denken ook de grote media. En dus spreekt het Duitse weekblad Der Spiegel over de Britse regering als een “house of cards” (de tv-reeks, hebt u hem?) en over Johnsons benoeming als “kijk eens aan: plots diplomaat”.

Slechte grap

De Poolse krant Gazeta Wyborcza - pro-Europees- vermoedt dat Johnson “niet gekwalificeerd is voor de job”, terwijl de conservatieve Duitse krant Die Welt de benoeming bestempelt als een “slechte grap”. De krant haalt bewijsmateriaal boven, want wie anders dan Johnson zou het in zijn hoofd durven halen om Hillary Clinton te bestempelen als een “sadistische verpleegster”. (Hillary is nooit een verpleegster geweest.)

In Rusland kijkt men ondertussen de kat uit de boom. Voorzitter Aleksej Poesjkov van de commissie Buitenlandse Zaken van de Doema zei te hopen dat Johnson “niet aan dezelfde anti-Ruslandziekte lijdt als zijn voorganger”. Johnson heeft tot dusver enkel de obligate Hitler-vergelijking gemaakt voor de EU, en (nog) niet voor Vladimir Poetin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer