© BELGA

Gauwdiefplaag in drukste station van het land

Brussel-Zuid, het drukste station van ons land, kreunt onder het aantal gauwdieven. Spoorwegagenten spreken van “het slechtste jaar in een decennium”.

phu

Vanuit de dispatching zijn Brusselse spoorwegagenten getuige van een zoveelste gauwdiefstal. Eén van de meer dan tien die elke dag plaatsvinden in Brussel-Zuid. Een dief heeft het gemunt op de inhoud van een jas van een reiziger. Als de man wat later aangifte komt doen in het politiekantoor, blijkt hij een diamant ter waarde van 883.000 euro armer.

Het is het extreemste voorbeeld van de plaag aan gauwdiefstallen, zegt een ex-lid van Agil, de sectie van de spoorweg­politie gespe­cialiseerd in zakkenrollers. De laatste maanden werd hun dienst uitgehold. Werkten er ­eerder twaalf agenten, dan zijn dat er nu nog twee. Het gevolg van een herstructurering die al jaren aan de gang is.

Twee spoorwegagenten die al jaren in Brussel-Zuid werken, één van hen leidinggevend, stellen vast dat de situatie steeds meer uit de hand loopt. “Het was een absoluut rampjaar in de jacht op gauwdieven”, klinkt het. De twee zijn duidelijk: door in enkele jaren tijd de capaciteit van het aantal Brusselse spoorwegagenten te halveren, is ook de expertise grotendeels weg. “Vaak zijn de slachtoffers toeristen die nog maar net in het land zijn.”

Op het kabinet van minister Jan Jambon wordt met een zeker ongeloof gereageerd. Er wordt immers al maanden gewerkt aan een complete reorganisatie, net om het fenomeen beter te bestrijden. Concreet zullen overal in het land, uitgezonderd Brussel, lokale agenten ­taken overnemen in de stations. Om de Brusselse ­capaciteitsproblemen aan te pakken, zijn alvast dertig vacatures uitgeschreven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER