Burgemeester overwint kanker en trekt strijdvaardiger dan ooit naar verkiezingen

© jvdv

© jvdv

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Michel Du Tré (CD&V) gaat in oktober voor een tweede ambtstermijn als burgemeester van de heidegemeente, ook al dreigde hij in het voorjaar van 2017 van het politieke toneel te moeten verdwijnen wegens een plots opduikende, agressieve kanker. Dankzij het aanslaan van een immuuntherapie is Du Tré stilaan aan de beterhand.

Jan Van de Velde

De 50-jarige advocaat aan de Dendermondse balie communiceert open over zijn ziekte. “Dat heb ik van bij aanvang zeer transparant en bewust gedaan”, stelt hij. “Op die manier wist iedereen waar we aan toe waren en vermijd je allerlei speculaties. Ik vergeet nooit dat een dag na mijn onheilspellend bericht op Facebook thuis een enorm boeket werd afgeven. Tussen de grote bos bloemen vond ik het wenskaartje van CD&V-voorzitter Wouter Beke. Ook de reacties via sociale media waren bijzonder deugddoend.”

“Dagelijks puilde de brievenbus uit met kaartjes en steunbetuigingen. Ook vanuit de oppositie kreeg ik welgemeende wensen voor een spoedig herstel. Dan blijkt dat politiek helemaal geen harde wereld hoeft te zijn.”

Het begon allemaal tijdens en vooral na de campagne van ‘Tournée Minérale’ in februari. De Waasmunsterse burgemeester nam net als heel wat collega's deel aan het initiatief om een maand lang geen druppel alcohol te drinken. “Het was mijn bedoeling om tegen mijn vijftigste verjaardag af te slanken tot honderd kilogram. Dat lukte wonderwel, maar even later bleek dat een kwaadaardig gezwel aan de oorzaak lag van mijn ‘geslaagde’ gewichtsverlies.”

Heupbreuk

Pijn in het bekken en een onderzoek in het UZ Gent leidden tot een confronterende diagnose. “Mijn wereld en die van mijn gezin stortte in. Ik behoorde meteen tot de spijtig genoeg grote groep van mensen, die de strijd moeten aangaan met kanker. De dokters vreesden dat ik het niet zou halen. In september vernamen we dat er na de chemotherapie opnieuw uitzaaiingen waren gevonden in mijn lichaam. Gelukkig ben ik daarna kunnen starten met een immuuntherapie, die stilaan het afweersysteem tegen kankercellen herstelt. Dat lukt slechts bij twintig procent van de patiënten en ik ben blijkbaar bij de ‘happy few’.”

Ondanks zo veel leed bleef Du Tré de plaatselijke politiek van nabij en soms noodzakelijk vanop afstand volgen. “Dat was belangrijk voor mijn mentale gezondheid. Het deed deugd te merken dat de collega's van het schepencollege, de gemeentesecretaris en het gemeentepersoneel gemotiveerd bleven werken voor onze gemeente. Nu ik aan de beterhand ben, heb ik mijn politieke en juridische activiteiten weer kunnen opnemen. De val tijdens de zoneraad van de brandweer leverde me nog een heupbreuk op, maar ook die herstelt stilaan. Het einde van de tunnel is in zicht, zodat ik mij weer ten volle kan inzetten voor mijn verantwoordelijkheden. Dat het partijbestuur van CD&V mij opnieuw unaniem heeft aangeduid als lijsttrekker voor een nieuw mandaat als burgemeester, stemt mij bijzonder gelukkig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen