EU eist dat sociale media illegale inhoud sneller verwijderen

Sociale media moeten de aanwezigheid van haatberichten, terroristische propaganda en andere illegale inhoud op hun platformen strenger aanpakken.

Als ze zulke berichten niet vrijwillig sneller verwijderen dan nu het geval is, zal de Europese Commissie hen dwingen stappen te ondernemen. Dat heeft commissaris voor Veiligheidsbeleid Julian King dinsdag gezegd na een ontmoeting met vertegenwoordigers van ondermeer Facebook, Twitter en YouTube.

“Samen met de industrie hebben we vandaag de nood aan snellere actie besproken”, schreef King op Twitter. Andrus Ansip, als vicevoorzitter van de Commissie bevoegd voor de digitale markt, zei dat als sociale media geen actie ondernemen, “de wetgever dat wel zal doen”.

In een verklaring zei de Commissie dat er dan wel al tienduizenden illegale berichten offline gehaald zijn, “maar dat er nog honderdduizenden blijven circuleren”. “Het verwijderen ervan moet snel gebeuren: hoe langer illegaal materiaal online blijft staan, hoe meer het verspreid raakt.”

Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft kwamen in mei 2016 een gedragscode overeen met de Commissie. Later deze maand volgt de publicatie van een analyse van die gedragscode.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen