“Geen vliegtuig meer voor mensen met overgewicht, en iedereen moet voor vertrek naar toilet”

© AFP

Verplicht alle passagiers vóór ze op het vliegtuig stappen eerst naar het ­toilet te gaan. En verbied mensen met te veel over­gewicht om nog te vliegen. Het is luchtvaartexpert Joris ­Melkert menens met zijn voorstellen om vliegtuigen lichter te maken, en zo te hakken in de brandstof­kosten en de CO2-uitstoot.

Annelies Roose

“Als we alle 400 passagiers van een Boeing 747 vragen om voor vertrek 200 gram uit te plassen, dan scheelt dat 80 kilo. Het gewicht van één extra passagier.” Joris Melkert, luchtvaartexpert aan de Technische Universiteit Delft, zegt het bloedserieus. ­“Elke kilo telt nu maatschappijen er door bikkelharde concurrentie, stijgende olieprijzen en klimaatverandering alles aan doen om brandstof te besparen. Een Boeing heeft een levensduur van 25 jaar. Als de passagiers bij alle vluchten gedurende die tijd naar het toilet gaan vóór het ­instappen, betekent dat een besparing van 4,5 miljoen euro en 25 procent minder CO2-uitstoot. Niet niets.”

Melkert gaat nog verder. Hij vindt dat passagiers ook letterlijk op hun kilo’s moeten worden afgerekend. Reizigers met te veel overgewicht zouden ofwel meer moeten betalen, ofwel zelfs de toegang tot het vliegtuig worden ontzegd. “Niemand durft dit luidop te zeggen, maar mensen met overgewicht vormen vaak ook een veiligheidsrisico”, zegt hij. “Stel je voor dat een zwaar­lijvige vast komt te zitten tijdens een noodlanding en de uitweg blokkeert. Dan komen mensen­levens in gevaar.”

Brussels Airlines reageert koeltjes. “Het verplichte toiletbezoek zal weinig opleveren, omdat de meeste reizigers sowieso voor vertrek naar het toilet gaan. Wij vinden het ook geen goed idee om passagiers ergens toe te verplichten. Bovendien bestaan er veel efficiëntere manieren om het vliegtuiggewicht te doen ­dalen. De koffers van onze stewardessen zijn al lichter, en we stemmen de hoeveelheid water en chemische vloeistof voor de toiletten af op de vluchtduur.”

Ook Melkerts voorstellen voor passagiers met overgewicht vallen slecht. “Het is niet intelligent om maatregelen te nemen die passagiers rechtstreeks raken”, zegt expert Luk De Wilde. “Bovendien ligt het ethisch heel moeilijk.” “Het is ronduit discriminatie”, zegt ook Geert Sciot van Brussels Airlines.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen