Foto Fondation Dieleghem

Twijfels over echtheid Russische avant-gardekunst in Museum voor Schone Kunsten in Gent

Tien gerenommeerde specialisten Russische kunst hebben grote twijfels over de echtheid van 26 Russische avant-garde­kunstwerken in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Dat kopt De Standaard vandaag. Het gaat om werken van o.a. Malevitsj en Kandinsky. Het MSK laat weten dat "zolang er geen harde bewijzen worden geleverd om geruchten te rechtvaardigen, er geen reden is om de werken weg te halen".

Het Museum voor Schone Kunsten in Gent stelt sinds oktober vorig jaar 26 Russische avant-gardekunstwerken tentoon in zijn vernieuwde vaste collectie: overwegend schilderijen van onder anderen Kandinsky, Malevitsj (foto boven), Tatlin, El Lissitzky, Gontsjarova en Larionov. Ze zijn een fortuin waard.  Ze zijn in langdurige bruikleen gegeven en afkomstig van kunstverzamelaars Olga en Igor Toporovski van de Brusselse stichting Dieleghem. 

Tien specialisten Russische kunst, onder wie gerenommeerde internationale curatoren en kunsthandelaars publiceerden een opmerkelijke open brief in De Standaard waarin ze vraagtekens zetten bij de echtheid van de werken. Volgens hen zijn ze "hoogst twijfelachtig". Het gonsde al enkele maanden van geruchten over de authenticiteit van de Russische kunst.

Geen reden om werken weg te halen

Woordvoerder MSK Gent

Het Museum voor Schone Kunsten reageert in een communiqué: "Zolang er geen harde bewijzen worden geleverd om geruchten te rechtvaardigen, is er geen reden om de werken weg te halen. Het MSK heeft correct en in het volste vertrouwen gehandeld, op een manier die algemeen gangbaar is in de museumwereld voor wat betreft bruiklenen." Het museum hekelt ook dat "geen van de experten die de open brief ondertekenden zich kenbaar hebben gemaakt in het museum of bij de Stichting Dieleghem". 

Of er nog verder onderzoek komt naar de werken, is niet bekend. Volgens het museum is het wel niet doenbaar om elk werk in bruikleen aan een chemische analyse te onderwerpen. 

Dit is ongezien en ik vrees dat het niet bij dit artikel zal blijven

Peter Bernaerts, veilingshuis Bernaerts

Peter Bernaerts van het Antwerpse veilinghuis Bernaerts reageerde in De Wereld Vandaag op Radio 1: “Dit is ongezien en ik vrees dat het niet bij dit artikel zal blijven. Het is verschrikkelijk om zoiets mee te maken.” Volgens hem hebben de eigenaars er alle belang bij om zo snel als mogelijk duidelijkheid te scheppen over de authenticiteit van de werken. “De eigenaars, het Russische koppel beweren dat ze documentatie hebben over elk stuk. Misschien is het dan zaak om daarmee naar buiten te komen en de critici van antwoord te dienen. Ze zijn op zoek naar een onderkomen voor hun grote kunstcollectie dus het is in hun eigen belang om helderheid te scheppen. Waar wachten ze op.”

Meest gelezen