Direct naar artikelinhoud
Making a Murderer

Verdachte uit 'Making a Murderer' komt toch niet vrij

Brendan Dassey (rechts).

Even leek het erop dat Brendan Dassey, bekend van de Netflix-documentaireserie Making a Murderer, vrij zou komen. Voorlopig blijft hij echter achter de tralies, want het Openbaar Ministerie van Wisconsin gaat in beroep tegen zijn vrijlating. Dit meldt de website Deadline.

In augustus werd Dassey, de neef van 'hoofdrolspeler' Steven Avery uit de populaire documentaireserie op Netflix, vrijgesproken door een federale rechter. Negentig dagen na deze uitspraak zou Dassey op vrije voeten komen, mits tegen deze beslissing geen beroep zou worden aangetekend. Dit is nu toch gebeurd.

Volgens de openbaar aanklager heeft de rechter de wet niet juist geïnterpreteerd. De destijds 16-jarige zwakbegaafde Dassey had de moord aanvankelijk bekend, maar volgens de rechter was hij door de politie misleid doordat hij de verzekering had gekregen dat hij geen straf zou krijgen als hij bekende.

Levenslang voor moord

Tijdens zijn proces herriep hij zijn bekentenis, maar werd hij desondanks in 2007 door een rechtbank in Wisconsin tot levenslang veroordeeld wegens het verkrachten en vermoorden van de journaliste Teresa Halbach, die in 2005 verdween. In een apart proces werd ook zijn oom Steven Avery wegens moord veroordeeld. Op diens terrein in het district Manitowoc had de politie de verbrande stoffelijke resten van het slachtoffer teruggevonden.

Making a Murder gaat over de moord op Halbach, die Dassey zou hebben gepleegd met zijn oom Steven Avery. De zaak kreeg veel aandacht dankzij de Netflix-serie. Die bracht aan het licht dat er tijdens het onderzoek naar de moord veel fouten zijn gemaakt. De tweede reeks wordt momenteel gemaakt.