REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Doorbraak: eenvoudige bloedtest spoort succesvol kankers op voor symptomen opduiken

GezondheidDe manier waarop artsen onderzoeken of je kanker hebt, zal drastisch veranderen nu wetenschappers een eenvoudige bloedtest hebben ontwikkeld die genmutaties opspoort en zo kanker kan vaststellen nog voor er symptomen van de ziekte - zoals een knobbeltje - opduiken. De test bleek succesvol voor acht vaak voorkomende kankers en leert de artsen bovendien waar in het lichaam het onheil zich aan het voltrekken is.

15 reacties

  • Walther Temmerman

    6 jaar geleden
    Ze maken ons weer blij met een dooie mus. Als alles goed gaat.... hebben we binnen 10 jaar misschien een bruikbare test.
  • Daniel Corstjens

    6 jaar geleden
    En dan noemen ze dat een éénvoudige bloedtest,als je voor een éénvoudige bloedtest 500 tot 1000€ moet betalen dan noem dat éénvoudige oplichting!
  • Bianca Deantje Kyan Tiana

    6 jaar geleden
    wij burgers betalen voor hun onderzoek elk jaar miljoenen door goeddanigheid en als ze dan iets vinden moeten we veel betalen dan beter stoppzn ol er geld in te pompen
  • Geert Van de Moortele

    6 jaar geleden
    En aan de oorzaken kan er niets gedaan worden zoals luchtvervuiling en slecht voedsel ?
  • Ria Adams

    6 jaar geleden
    Goed nieuws voor rijke mensen 1000 dollar zal voor velen niet te betalen zijn..
  1. Hoe gevaarlijk zijn gebroken ribben zoals bij Wout Van Aert? Sportarts geeft uitleg over herstel en mogelijke gevolgen op lange termijn
    PREMIUM

    Hoe gevaarlijk zijn gebroken ribben zoals bij Wout Van Aert? Sportarts geeft uitleg over herstel en mogelijke gevolgen op lange termijn

    Wielrenner Wout Van Aert hield aan zijn zware val in Dwars door Vlaanderen woensdag liefst zeven gebroken ribben over. Hoe gemakkelijk kan je een rib breken? Hoe pijnlijk en gevaarlijk is dat? En hoe herstel je er volledig van? Kris Van der Mieren, sportarts bij de Belgische wielerbond: “Gebroken ribben hebben scherpe kantjes, die als scheermesjes in onderliggende organen kunnen snijden.”
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.