Tour Down Under - Richie Porte (BMC) opnieuw de beste op Willunga Hill

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Australiër Richie Porte (BMC Racing Team) heeft zaterdag de koninginnenrit gewonnen van de Tour Down Under. Het is al de vijfde keer dat de thuisrijder zich kan doen gelden op de top van Willunga Hill. De Zuid-Afrikaan Daryl Impey (Mitchelton-Scott), die de leiderstrui overneemt, en de Nederlander Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) kwamen na 151,5 kilometer als twee en derde over de eindstreep. Onze landgenoot Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) maakte deel uit van de ontsnapping van de dag. Op 30 kilometer van het einde, op de top bij de eerste passage over Willunga Hill, plaatste hij een aanval. Hij sprokkelde 1 minuut voorsprong, maar werd met nog 10 kilometer te gaan weer bijgehaald.

Bij de laatste beklimming moest de Slovaakse klassementsleider en wereldkampioen Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) afhaken uit het peloton. Vlak voor de laatste kilometer zette Porte zijn demarrage in. De Australiër kon niet meer worden bijgehaald. Eerste Belg werd Dries Devenyns (Quick-Step Floors) op de vierde plaats.

In het eindklassement neemt Impey nu de leiderstrui over van Sagan. Hij heeft 16 seconden voorsprong op Slagter.

Zondag vindt de zesde en laatste etappe van de World Tour-wedstrijd plaats. De renners rijden een criterium van 90 kilometer in Adelaide. Het parcours is 4,5 kilometer lang.

bron: Belga