Direct naar artikelinhoud
Staking

Werkonderbreking bij fabriek Vandemoortele in Seneffe

De socialistische vakbond ABVV betoogt bij de voedingsfabriek Vandemoortele tegen het ontslag van een hoofdafgevaardigde van de vakbond.Beeld BELGAONTHESPOT

De toegang tot de fabriek van voedingsbedrijf Vandemoortele in Seneffe is sinds maandagochtend geblokkeerd. De vakbonden eisen de re-integratie van een hoofdafgevaardigde van ABVV Horval, de socialistische vakbondscentrale voor het horecapersoneel, die eind december werd ontslagen.

Vrijdag vond nog een vergadering plaats tussen directie en vakbonden over de re-integratie van de vakbondsman, maar een oplossing werd daar niet gevonden. Deze week zal er nieuw overleg plaatsvinden, maar in afwachting beslisten de vakbonden om hun ongenoegen merkbaar te maken door een stakingspost op te trekken voor de fabriek van Seneffe. Enkele honderden actievoerders staan aan de poorten van de fabriek.

"Ik legde aan de afgevaardigden het resultaat uit van de onderhandelingen van vrijdag, die op een status quo zijn uitgelopen", zegt Michèle Duray van ABVV Horval. "Ze beslisten om het werk neer te leggen en de vestiging in Seneffe te blokkeren. Het is onmogelijk te zeggen hoe de zaken zullen evolueren. Alles zal afhangen van de houding van de directie. We beginnen met de blokkade van de fabriek in Seneffe. Maar Vandemoortele heeft ook vestigingen in Gellingen en op twee locaties in Vlaanderen."

'Het is onmogelijk te zeggen hoe de zaken zullen evolueren'
Michèle Duray, ABVV Horval

Een ABVV-hoofdafgevaardigde werd op 22 december ontslagen zonder reden, zegt de vakbond. Sindsdien eist ze de re-integratie van de vakbondsman. Er werd ook een stakingsaanzegging ingediend. De directie van zijn kant zegt dat de technicus "zich op een manier gedroeg die onverenigbaar is met de regels binnen het bedrijf".

90 procent stakenden niet van bedrijf

De stakingspost die maandagochtend werd opgetrokken, bestaat voor 90 procent uit mensen die niet van het bedrijf zijn. Dat zegt de directie. Ze herhaalt dat de werknemer voor wie gestaakt wordt, werd ontslagen omdat hij de fundamentele regels van het bedrijf niet volgde, en niet omdat hij ABVV-vakbondsafgevaardigde was.

"De onophoudelijke onrespectvolle gedragingen van de ontslagen technicus, zowel tegenover het personeel als tegenover de fundamentele regels van de bedrijfswerking, wogen negatief op de goede bedrijfswerking", stelt de directie. Zo overtrad de man, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen, meermaals de minimale hygiënevoorschriften binnen het bedrijf.

"Ik vraag me af hoeveel van de externe militanten van de socialistische vakbond écht weten waarover het gaat", wordt Vandemoortele-CEO Jules Noten in een persbericht geciteerd. "Noch het bedrijf, noch de vakbond me dunkt, kunnen aanvaarden dat er een gebrek is aan respect voor de collega's en voor de regels van het bedrijf, en dat de hygiëneregels niet worden toegepast."

De directie benadrukt dat het ontslag niets te maken heeft met de functie die de man had van hoofdafgevaardigde en dat hij niet omwille van een zware fout is ontslagen, "ondanks de zwaarwichtigheid van de feiten". Ze blijft openstaan voor overleg.