“Kammen is belangrijker dan shampoo”: wat als je tiener met luizen thuiskomt?

Luizen houden niet alleen van alleen kleuters en lagere scholieren: centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) zien meer leerlingen uit het middelbaar die ermee thuiskomen. De oorzaak wordt onder meer gezocht bij selfies: hoe dichter de hoofden tegen elkaar, hoe makkelijker de luizen kunnen overlopen. Geert-Jan Roebers, auteur van het boek ‘Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers’, geeft tips voor als je tiener het zitten heeft.

tib

Waar ‘luizen hebben’ vroeger betekende dat je met een prikkende shampoo op je hoofd moest zitten, wordt nu vooral aangeraden om de haren grondig uit te kammen met een speciale luizenkam. “Nat kammen werkt het best”, zegt Roebers. “Dat heeft nadelen, want het moet na de douche en kan niet even snel tussendoor, je ziet ook niet meteen wat je uit het haar haalt. Maar het is wel zes keer effectiever dan droog kammen.” Volgens Roebers behandel je haar best eerst met een (gewone) conditioner, dan krijg je alles er beter uit. Doe dit een aantal keren en laat telkens een weekje tussen, zodat de neten die blijven zitten weer uitgekomen zijn. Om te controleren kan je wel even droog kammen, dan zie je of er nog luizen of neten meekomen.

Shampoo en kussens

Hoewel kammen beter is dan shampoo, is het volgens Roebers niet verkeerd om op twee fronten te strijden. “De meeste shampoos bevatten dimeticon, een waterafstotende olie die een soort laagje over de luizen legt. Dat is geen chemische insecticide, maar even effectief.” Kussens en zetels moeten niet behandeld worden, aangezien de kans minimaal is dat luizen zich van daarop verspreiden. Maar controleer wel de haren van de andere huisgenoten, zeker als er vaak fysiek contact is.

Lange haren

En wat met die tienermeisjes en hun lange haren? Aangezien luizen zich liefst in de buurt van de hoofdhuid ophouden, maakt de lengte van je haar niet heel veel uit - al heb je iets meer contact met lang haar. Maar hoe langer de haren, hoe intensiever de behandeling: “Als je alles er uit moet kammen, gaat dat natuurlijk makkelijker met een kort stekelkopje”.

De manier om luizen te voorkomen, is volgens Roebers eenvoudig: vermijd zo veel mogelijk contact met iemand die ze heeft. “Net zoals je zou zeggen: ik ben verkouden, dus ik ga niet zoenen, zou je ook kunnen zeggen: sorry, ik heb luizen. Dat is toch niet zo gek? Iedereen heeft ze ondertussen wel eens gehad, het is niets vies.”

Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers, Geert-Jan Roebers, verkrijgbaar voor 9.99 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer