Direct naar artikelinhoud
stadion club brugge

"Ook Joris Ide trekt ten strijde tegen stadion Club Brugge"

"Ook Joris Ide trekt ten strijde tegen stadion Club Brugge"
Beeld Jaspers - Eyers Architecture

Niet alleen Ghelamco-baas Paul Gheysens, maar ook staalgigant Joris Ide heeft verzet aangetekend bij de Raad van State tegen het geplande stadion van Club Brugge. Dat meldt De Tijd op zijn website.

De bouw van het nieuwe stadion van Club loopt vertraging op door een vernietigingsberoep van Ghelamco tegen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Ghelamco is eigenaar van een deel van de nodige gronden en dreigt onteigend te worden.

Dat ook staalgigant Joris Ide in het verzet gaat, is opvallend. Ide is immers de vennoot van Marc Coucke in de overname van Anderlecht. Coucke had gisteren nog maar een oproep gelanceerd om elkaars stadionplannen te steunen. "Stop aan de jaloezie en onderkruiperij!", klonk het op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Strijdvaardig

De Brugse schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) vertrouwt erop dat het stadiondossier van Club Brugge sterk genoeg is om de Raad van State te passeren. Brugge was afgelopen weekend al niet te spreken over de demarche van Ghelamco en ook nu kan de stad niet lachen met de zet van Joris Ide die zo'n 50 hectare gronden in handen heeft langs de Blankenbergse Steenweg.

"Ook hier gaat het, zoals in de zaak van het ingediende vernietigingsverzoek door Ghelamco, over opties of eigendommen die genomen werden op bepaalde gronden. Het gaat hier over het behalen van een bepaalde prijs per hectare, wat mijns inziens niet als gefundeerd bezwaar mag gezien worden", aldus Demon. "Het is jammer dat financieel gewin een boycot moet zijn voor tewerkstelling, sport en groen in de Brugse regio. Ik ben echter vol vertrouwen en hoop dat dit door de uitspraak van de Raad van State zal doorprikt worden", besluit de schepen.

Ook oppositielid Mercedes Van Volcem (Open Vld) reageerde al kort en herhaalt haar reactie van afgelopen weekend, namelijk dat ze het betreurt dat de economische groei en de bouw van het stadion geblokkeerd wordt. Tegelijkertijd werpt ze ook een steen naar het stadsbestuur, dat volgens haar al langer een oplossing had moeten zoeken voor de eigenaars van de betrokken gronden.

Opslagruimte

Ghelamco heeft inmiddels in een persbericht laten weten dat het opslagruimtes wil ontwikkelen op een deel van de gronden waar Club Brugge een nieuw stadion wil zetten. Ghelamco bevestigt het verzet tegen het ruimtelijk uitvoeringsplan, maar wil wel meewerken "aan een constructief overleg".

"Ghelamco heeft sinds 2011 overeenkomsten met betrekking tot gronden in het plangebied met als doel opslagruimten te ontwikkelen. Dit lang voor er van een stadion sprake was en geheel conform met de toen geldende voorschriften", zegt Ghelamco.

'Ghelamco heeft sinds 2011 overeenkomsten met betrekking tot gronden in het plangebied met als doel opslagruimten te ontwikkelen'
Ghelamco

Het bedrijf van Paul Gheysens, eigenaar van voetbalclub Antwerp, spreekt van "waardeverlies" nu het ruimtelijk uitvoeringsplan de gronden niet langer inkleurt als bedrijventerrein, maar wel hoofdzakelijk als recreatiegebied in functie van een voetbalstadion. "Om deze redenen werd beslist in beroep te gaan bij de Raad van State. Ghelamco is trouwens niet de enige ontwikkelaar die zich om die redenen tegen het plan verzet."

Het bedrijf zegt ook dat het nooit werd geraadpleegd, "niet door de beoogde ontwikkelaar, noch door de overheid of intercommunale, hoewel Ghelamco en andere ontwikkelaars al in februari 2017 bezwaar hadden ingediend".