Liliane Barbé (rechts) is de fiere mama van Elise Mertens, die hier wordt gefeliciteerd door Fec Cup-coach Dominique Monami © BELGA

Mama van Elise Mertens overmand door emoties: “Maar we blijven met de voeten op de grond”

Liliane Barbé, de moeder van Elise Mertens (WTA 37), weet momenteel niet wat haar overkomt in Australië. Na haar zege tegen de Oekraïense Elina Svitolina (WTA 4) beukte de Limburgse de poort naar de halve finales open. “Ik ben overmand door emoties”, liet mama Mertens optekenen na de partij. “Dit is zo ongelooflijk.”

“Ik heb hier geen woorden voor”, opende Liliane Barbé na afloop van de partij van haar dochter. “De kwartfinales waren al geweldig, maar wat ons nu overkomt, is helemaal uitzonderlijk. Elise was heel kalm voor de wedstrijd, ze had voldoende zelfvertrouwen. Zelf was ik ook de hele dag niet zenuwachtig. Ik wist dat alles mogelijk was. Elise werkt heel hard, maar doet het bovendien allemaal graag.”

Barbé had niet verwacht zo lang in Australië te blijven. Maar dat vormt geen probleem. “Thuis weet iedereen waarom we langer blijven, hé”, lachte ze.

Mertens staat vooralsnog met de voeten stevig op de grond en dat zal zo blijven, verwacht haar moeder. “Elise laat zich het hoofd niet op hol brengen. In topsport weet je nooit hoe het zal lopen. Als je geblesseerd geraakt, kan het allemaal snel voorbij zijn. We blijven realistisch en met de voeten op de grond. Dat is misschien de manier van doen van Limburgers. Op die manier hebben we Elise en haar zus (een lijnpiloot bij KLM, red) opgevoed.”

Tennislegende Martina Navratilova (62) onder de indruk van Belgische revelatie: “Bij Kim Clijsters is Mertens in heel goede handen”

© BELGA

Ze is een van de nieuwe gezichten van de Australian Open 2018. De ‘surprise package’ van de vrouwentabel, zoals ze Down Under zeggen. Elise Mertens (WTA 37), 22 jaar uit Hamont. Bij haar vijfde deelname aan een grand slam wist ze afgelopen nacht de Oekraïense Elina Svitolina (WTA 10) te verslaan. Zelfs tennislegende en voormalige drievoudige winnares Martina Navratilova (62) is onder de indruk.

Wat vindt u van onze Elise Mertens?

“Ik moet zeggen dat het een kleine verrassing is dat ze de kwartfinale heeft gehaald. Mertens is in volle opmars. Zulke grote sprongen voorwaarts maak je tussen je 18 en 22 jaar en zij doet het hier op de Australian Open. Ik heb haar nog niet zoveel aan het werk gezien, maar dat zal zeker veranderen met de partij tegen Svitolina.”

Wat heeft het meeste indruk op u gemaakt?

“Elise ziet er mentaal zeer sterk uit, beweegt goed en heeft eigenlijk weinig zwakke punten. Ze moet zich nog ontwikkelen, maar ze lijkt me een heel complete speelster. De speelsters die op gravel opgroeien, hebben meestal een breed slagenarsenaal.”

© BELGAIMAGE

En als wij u verklappen dat Elise traint in de academie van Kim Clijsters...

There you go! Kim had ook geen zwakheden, hé. (Lacht) Ze weet hoe het spelletje in elkaar zit en ik ben zeker dat ze Elise veel goede raad geeft. Het is altijd nuttig om als jonge speler of speelster een grote kampioene aan je zijde te hebben. Bij Kim zit ze zeker in heel goede handen.”

Hebt u nog veel contact met Kim? Ze is er dit jaar niet in Melbourne.

“We horen elkaar regelmatig. En we hebben nog samen gedubbeld tijdens het Legends-tornooi op de US Open.”

Hoe ver denkt u dat Elise Mertens het kan schoppen?

“Dat is moeilijk te zeggen. Haar loopbaan begint nog maar pas. Het zal dus nog een tijdje wachten zijn alvorens te ontdekken wat ze echt in haar mars heeft en welke mogelijkheden er voor haar liggen. Alsook haar limieten.”

Denkt u dat Maria Sharapova weer aan de top kan geraken?

“Dat weet ik niet. Het is nog te vroeg om een oordeel te vellen. Ze heeft hier wel een serieus pak slaag van Kerber gekregen. De slagen zijn er nog, maar het vertrouwen moet terugkomen. En ze moet ook aan haar conditie werken. Ik vond dat ze niet zo vlot en vooral snel bewoog als vroeger.”

Het lijkt dus moeilijk te worden.

“Wel, ik ben er bijna zeker van dat ze weer in de top 10 zal geraken. Als ze gezond blijft, natuurlijk. Maar ik kan moeilijk inschatten of ze nog hoger zal kunnen klimmen en hoe ver ze in de grand slams zal kunnen geraken. En daar gaat het toch om.”

Was Kim Clijsters uw geliefkoosde dubbelpartner bij de Legends?

“Het is altijd degene met wie ik win, ongeacht wie. (Lacht) Hier op de Australian Open moest ik met Lindsay (Davenport, nvdr.) spelen, maar zij sukkelt met de elleboog. Dus speel ik met Daniela (Hantuchova, nvdr.).”

U hebt wel een zeer goede band met Kim. En jullie hebben samen ook vaak successen geboekt op dit niveau.

“Kim is inderdaad een heel aangename en spontane persoon. Ik heb altijd heel leuke momenten met haar beleefd. En ze tennist natuurlijk geweldig. Het is zo makkelijk voor mij om naast haar te spelen. Ze zou nog makkelijk in het WTA-circuit kunnen meedraaien.”

Wie gaat hier de titel pakken bij de vrouwen? En bij de mannen?

“Roger Federer is de favoriet sinds het begin van het tornooi. En de courts lijken dit jaar zeer snel te zijn, wat in zijn voordeel speelt. Hij lijkt mij nog altijd de te kloppen man. Bij de vrouwen speelt Angelique Kerber heel goed. Madison Keys en Karolina Pliskova kunnen ook gevaarlijk uit de hoek komen. De hardhitters maken hier voor mij een goede kans. En misschien Svitolina. (Dit interview werd voor de wedstrijd van Mertens afgenomen, nvdr.) Het schijnt dat veel mensen op haar hebben ingezet. Ik ga voor Keys of Pliskova.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer