© AP

AUSTRALIAN OPEN. Federer laatste halve finalist, poulain Belgische coach en nummer één naar halve finale

Op de Australian Open wordt dit jaar geschiedenis geschreven en niet alleen door Elise Mertens. Zo bereikten voor het eerst een Zuid-Koreaan en een Roemeense de halve finales. Belgische coach Wim Fissette mag zijn verblijf Down Under dan weer verlengen omdat Angelique Kerber (WTA 16) zich bij de laatste vier plaatste.

vtvn, Belga

De Duitse Kerber liet in haar kwartfinale in Australië weinig heel van haar tegenstandster. Madison Keys (WTA 20) werd in amper 51 minuten van de baan geveegd. De Amerikaanse kreeg een 6-1 en 6-2 om de oren van de poulain van Fissette. Keys haalde vorig jaar nog de finale van de US Open maar kon op haar eigen opslag amper achttien puntjes winnen.

© EPA-EFE

In de halve finale treft Kerber, de nummer zestien van de wereld, de Roemeense nummer één Simona Halep. Die won in haar kwartfinale met 6-3 en 6-2 van Karolina Pliskova ((WTA 6). Halep kwam eerst 3-0 achter maar won dan negen spelletjes op een rij. Ze is de eerste Roemeense tennister die zich bij de laatste vier van de Australian Open schaart. Halep won nog nooit een Grand Slam, Kerber al twee (waaronder de Australian Open in 2016). In de andere halve finale speelt Elise Mertens (WTA 37) tegen Caroline Wozniacki (WTA 2).

© AFP

Verrassing bij de mannen

In het mannentoernooi haalde sowieso een revelatie de halve finales aangezien Tennys Sandgren (ATP 97) het opnam tegen Hyeon Chung (ATP 58). Het was uiteindelijk de Zuid-Koreaan die aan het langste eind trok en daarmee de eerste vertegenwoordiger van zijn land werd die het zover schopt op een Grand Slam. Chung had drie sets nodig om zijn Amerikaanse tegenstander opzij te zetten: 6-4, 7-6 (5) en 6-3.

Chung schakelde eerder in Melbourne al de Duitser Alexander Zverev (ATP 4) en de Serviër Novak Djokovic (ATP 14) uit. Hij neemt het bij de laatste vier op tegen Roger Federer (ATP 2), de laatste om zich te plaatsen voor de halve finales. De Zwitser haalde het in drie sets van de Tsjech Berdych (7-6, 6-3, 6-4). In de andere halve finale speelt Marin Cilic tegen die andere revelatie Kyle Edmund (ATP 49).

© Photo News

Nadal drie weken aan de kant

Rafael Nadal (ATP 1) zal met een beenblessure drie weken geen wedstrijden afwerken. Dat heeft de 31-jarige Spanjaard woensdag zelf bekendgemaakt. Nadal moest dinsdag op de Australian Open opgeven in zijn kwartfinale tegen de Kroaat Marin Cilic (ATP 6).

Als de revalidatie volgens plan verloopt, zal Nadal binnen twee weken de trainingen hervatten. Het nummer 1 van de wereld hoopt op het toernooi van Acapulco zijn comeback te vieren, om nadien in Indian Wells en Miami aan de slag te gaan.

Nadal gooide dinsdag de handdoek bij een 0-2 achterstand in de vijfde en beslissende set. “Op een bepaald moment in de vierde set, bij een dropshot geloof ik, voelde ik iets”, legde hij na afloop uit. “Mijn been blokkeerde. Als ik bewoog, deed het pijn. En je kan niet winnen zonder te bewegen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer