Puigdemont: ‘Liefst woon ik de zitting persoonlijk bij’

Roger Torrent en Carles Puigdemont © AFP

Carles Puigdemont sluit niet uit dat hij naar Barcelona reist voor de eedaflegging als regeringsleider. Hij zei dat in Brussel na een gesprek met Roger Torrent, de voorzitter van het Catalaanse parlement. ‘Puigdemont heeft elk recht om als regionaal leider verkozen te worden’, aldus Torrent.

mg

Torrent heeft Puigdemont officieel naar voren geschoven om zichzelf op te volgen als Catalaans regeringsleider. Er zijn geen andere kandidaten. Torrent en Puigdemont zaten samen om te bespreken hoe dit in zijn werk zal gaan, aangezien de voormalige regeringsleider al enkele maanden in Brussel verblijft uit angst voor arrestatie in Spanje.

Puigdemont sluit niet uit dat hij zal terugkeren naar Spanje. ‘Er zijn veel mogelijkheden om ingezworen te worden als regionaal president of een zitting bij te wonen. Maar het ideale scenario is dat ik persoonlijk aanwezig ben. Ik sluit niets uit.’

De voormalige Catalaanse minister-president kwam naar Brussel na het illegaal onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië. Zodra Puigdemont opnieuw voet zet op Spaanse bodem, zal hij worden opgepakt. Madrid zet een leger agenten in om te voorkomen dat hij Spanje onaangekondigd zou binnenkomen, via welke weg dan ook.

Volgens Catalunya Radio zou de inhuldiging volgende week dinsdag plaatsvinden.

Het gesprek tussen Torrent en Puigdemont zou eerst plaatsvinden op de zetel van de Catalaanse vertegenwoordiging in Brussel, maar daar stak Madrid een stokje voor. Het overleg werd verplaatst naar de zetel van de Europese Vrije Alliantie in Brussel.