Direct naar artikelinhoud
Myanmar

Topdiplomaat stapt uit adviesraad Rohingya-crisis: "Aung San Suu Kyi toont geen moreel leiderschap"

Bill Richardson.Beeld REUTERS

De Amerikaanse diplomaat Bill Richardson heeft ontslag genomen uit een internationale adviesraad over de Rohingya-crisis. Die raad dient enkel om de regering vrij te pleiten, stelt Richardson, en Myanmarees regeringsleidster Aung San Suu Kyi "ontbreekt het aan moreel leiderschap".

Richardson, een gewezen minister in het kabinet van Bill Clinton, stapte op tijdens het eerste bezoek van de tienkoppige raad aan Rakhine. Van daaruit zijn de voorbije maanden bijna 700.000 Rohingya-moslims op de vlucht geslagen.

De reden, volgens Richardson, is een felle ruzie maandag tijdens een vergadering van enkele leden van de raad met Aung San Suu Kyi. De man bracht er het lot van twee journalisten van Reuters ter sprake, die over de crisis in Rakhine berichtten en op 12 december werden opgepakt. De journalisten waren in het bezit van geheime documenten over de veiligheidssituatie in Rakhine. Ze worden ervan beschuldigd de geheimhoudingswet in het land overtreden te hebben. Volgens Richardson reageerde Suu Kyi "furieus" op zijn vragen.

Aung San Suu Kyi.Beeld REUTERS

"Ik wil geen deel uitmaken van een cheerleading-team van de regering", zegt Richardson aan Reuters. "Deze adviesraad is niet meer dan een whitewash."

Politiek gevangenen

De adviesraad werd vorig jaar opgericht om de regering te adviseren over de Rohingya-crisis. De Myanmarese regering ontkent Richardsons verhaal en stelt dat hij uit de raad gezet is omdat hij er "zijn eigen agenda op nahoudt".

Richardson weerlegt dat. "Op geen enkel moment werd hij gevraagd om af te treden, niet persoonlijk en niet schriftelijk", zegt zijn woordvoerder Mickey Bergman aan Reuters. "Zijn agenda is altijd dezelfde geweest: politiek gevangenen vrij krijgen."

Richardson leidde de eerste buitenlandse delegatie die Suu Kyi in 1994 mocht bezoeken toen ze huisarrest had, aldus Bergman. "Hij bevrijdde vele Myanmarese gevangenen tijdens de militaire dictatuur. Sommigen dienen momenteel in haar regering. Het is hartverscheurend te zien hoe ze zelf dezelfde praktijken toestaat nu ze aan de macht is."

Etnische zuivering

De gewapende macht van Myanmar wordt door mensenrechtenactivisten beschuldigd van moorden, verkrachtingen en brandstichtingen bij Rohinghya's. Myanmar weigert toe te geven dat er een etnische zuivering bezig is, en ontkent alle beschuldigingen.

Richardson zegt ook ontmoedigd te zijn door de manier waarop de media, de VN en mensenrechtengroepen gekleineerd zijn tijdens de vergaderingen van de adviesraad met Myanmarese functionarissen.

"Ze krijgt geen goed advies van haar team", zegt hij. "Ik respecteer haar enorm. Maar ze heeft geen moreel leiderschap getoond in de Rakhinekwestie, en dat betreur ik."