KAART. Zo veel zijn de netkosten voor uw elektriciteit en gas gestegen in uw gemeente

Elektriciteit en gas zijn in de voorbije jaren flink duurder geworden. U kunt die kostenstijging beperken door tarieven te vergelijken en voor de goedkoopste energieleverancier te kiezen. Dat kan bijvoorbeeld op de website Tariefchecker.be. U zult daar zien dat het goedkoopste contract in Antwerpen goedkoper is dan pakweg het goedkoopste contract in Bornem. Daar valt niets aan te doen, omdat dit door de netkosten komt. Die netkosten zijn gebonden aan de gemeente waarin u woont.

CWil

Voor elektriciteit maken de kosten die de distributienetbeheerder u aanrekent, gemiddeld zo’n 40 procent van uw factuur uit. Voor gas is dat zo’n 25 procent. Maar uiteraard geldt hier: hoe hoger de tarieven die de netbeheerder u oplegt, hoe hoger het percentage dat ze uitmaken van uw factuur.

In Grobbendonk, Bouwel, Aartselaar en Hoevenen zijn de distributienetkosten in de voorbije twee jaar het meest gestegen. Als inwoner van die gemeenten betaalde u in 2017 in vergelijking met 2015 maar liefst 335 euro meer puur en alleen voor de distributiekosten van gas en elektriciteit. In Laakdal het minst. Daar stegen de distributienetkosten op twee jaar tijd met 161 euro.

www.tariefchecker.be/energie

Ontdek op onderstaande kaart de toename van de netkosten sinds 2015 in uw gemeente:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER