Direct naar artikelinhoud
Politiek

Plotse wissel bij N-VA Gent: Elke Sleurs zet stap opzij

Anneleen Van Bossuyt en Elke Sleurs tijdens de nieuwjaarsreceptie vandaag.Beeld BELGA

Op de nieuwjaarsreceptie van de Gentse afdeling van de N-VA werd vandaag onverwacht aangekondigd dat Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt lijsttrekker wordt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Elke Sleurs stapt op als lijsttrekker.

"Het is een moeilijke beslissing geweest. Ik ga niet wegsteken dat het me zwaar valt", zegt Sleurs. Haar opvolger is de relatief onbekende 38-jarige Anneleen Van Bossuyt uit Melle, die naar Gent verhuist.

"Politiek is een zaak van mensen, personen en karakters. En karakters kunnen botsen", getuigt Sleurs over de voorbije periode van onrust binnen de Gentse N-VA. Daar kreeg N-VA-kopstuk Siegfried Bracke de voorlaatste plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar die ging niet akkoord en dreigde ermee op te stappen.  De nationale partijleiding stelde een bemiddelaar aan om de vrede te bewaren. Sleurs benaderde Van Bossuyt om de impasse over de lijstvorming bij N-VA Gent te doorbreken.

Lees ook: Elke Sleurs na onverwachte wissel: "Ik besefte dat er echt iets moest gebeuren" 

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat het om de "wissel op de toekomst". Tegelijk heeft de voorzitter "het grootste respect" voor Sleurs. En zowel Sleurs als Siegfried Bracke hebben volgens hem nog plaats als kopstukken in de partij, zei het in het VTM Nieuws. De Wever erkent dat zijn partij in Gent "niet door een goede periode gaat". Maar hij wil Sleurs noch Bracke laten vallen na de voorbije moeilijke maanden. "We zijn niet het soort partij dat mensen laat vallen omdat ze pootje-lap werden gedaan", aldus De Wever. 

Elke Sleurs en Anneleen Van Bossuyt in Gent.Beeld BELGA

Ommezwaai

Het bestuur van N-VA Gent maakt met die keuze een draai. Eerder had het immers unaniem zijn steun uitgesproken voor Elke Sleurs als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

In februari vorig jaar raakte bekend dat Siegfried Bracke een stap opzij zette als lijsttrekker en fractievoorzitter, omwille van de saga rond de Telenet-adviesraad. Toen werd staatssecretaris Elke Sleurs als kopvrouw naar voren geschoven. Sleurs nam daarvoor ontslag als staatssecretaris.

Elke Sleurs nam het eerder al over van Siegfried Bracke, als kopstuk op de lijst. Nu is ook zij niet langer lijsttrekker voor N-VA in Gent.Beeld BELGA

"Onze kaarten in Gent liggen goed", zegt Sleurs nu over de komende gemeenteraadsverkiezingen. "Na dertig jaar paars zijn veel Gentenaars klaar voor verandering. Een personenkwestie mag daar niet van afleiden." De kopvrouw zet een stap opzij en ziet een uitweg door Van Bossuyt als lijsttrekker aan te duiden. "Gent heeft een nieuwe wind nodig, en Anneleen kan dat belichamen."

Frisse ideeën 

"Ik was enorm verrast toen Elke mij aansprak, en kon het eigenlijk eerst niet geloven", zegt Anneleen Van Bossuyt zelf. "Ik weet hoe moeilijk dit is voor haar. Zij doet iets wat redelijk ongezien is in de politiek, toch een wereld van grote ego's." Van Bossuyt heeft 9 maanden om zich als lijsttrekker te profileren in Gent.

De 38-jarige Van Bossuyt studeerde Europees recht in Gent en ging daarna aan de slag als assistent bij het Europees Instituut van de rechtsfaculteit van de Universiteit Gent. In 2010 maakte ze de overstap naar de studiedienst van de N-VA, waar ze het Europees beleid opvolgde. Sinds januari 2015 is ze lid van het Europees Parlement. Ze is actief in de commissies Interne Markt en Consumentenbescherming en Industrie, Onderzoek en Energie.

Om kandidaat-lijsttrekker te worden moet Van Bossuyt officieel verhuizen, van Melle naar Gent. "Ik ben misschien een buitenstaander voor de lokale politiek, maar ik ken onze mooie stad door en door. Ik ga me inwerken en wil dan snel met frisse, concrete ideeën komen", aldus de kandidaat-burgemeester van N-VA.

Frisse ideeën 
Beeld anneleen van bossuyt

NIEUW: Krijg het nieuws uit Gent via WhatsApp