Emotionele Elke Sleurs zet stap opzij als lijsttrekker N-VA, Anneleen Van Bossuyt komt op nummer één

© N-VA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Niet Elke Sleurs, maar Anneleen Van Bossuyt (38) zal de Gentse N-VA-lijst trekken. Dat is zondag bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie van de partij in Gent. Sleurs zal samen met Siegfried Bracke een ondersteunende rol spelen, maar over hun plaats op de lijst is nog geen duidelijkheid.

Bert Staes

Van Bossuyt is een geboren Gentse, die nu in het Europees parlement zetelt voor N-VA. Sleurs en Siegfried Bracke hebben afgesproken om samen de Gentse lijst te steunen. De voorbije maanden werd duidelijk dat Sleurs en Bracke het niet akkoord raakten over de lijstvorming.

Na bemiddeling van de nationale partij werd beslist om Anneleen Van Bossuyt te lanceren als lijsttrekker, op minder dan negen maanden voor de verkiezingen. Een verrassende zet.

Van Bossuyt is geboren in Gent, heeft twee kinderen en woont momenteel in Melle, waar ze actief is voor de lokale afdeling van N-VA. Sinds 2015 zetelt ze voor N-VA in het Europees parlement. Van Bossuyt woont in Melle, maar verhuist binnenkort terug naar Gent.

Emotioneel

Sleurs verklaarde: "Ik vertel hier geen geheim als ik zeg dat we de afgelopen weken nogal wat moeilijkheden kenden. Het is geen probleem van verdeeldheid of van inhoud, we willen allemaal verandering in Gent. Maar politiek is geen exacte wetenschap. Politiek is een zak van mensen, personen en karakters. En die kunnen botsen."

Sleurs werd emotioneel zondag, toen ze de beslissing bekendmaakte op een persconferentie in het NH Belfort-hotel in Gent. Ze slikte tranen met moeite weg. "Ik ben een partijvrouw, ik ben dat altijd geweest en zal dat altijd blijven. In deze partij en deze afdeling ben ik geboren. Ik zal mij blijven inzetten. In al die jaren heb ik mijn persoonlijk belang altijd ondergeschikt aan het partijbelang, aan het maatschappelijk engagement. Ik ben en blijf een militant."

"Maar je komt op een bepaald moment voor moeilijke keuzes te staan, en dan moet je beslissen wat het beste is voor de partij en voor de Gentenaars die ons verhaal genegen zijn. Ik heb de knoop doorgehakt. In het belang van de afdeling, de partij en de Gentenaars die ons verhaal geloven heb ik beslist om een stap opzij te zetten. Dat valt me zwaar. Maar het is mijn verantwoordelijkheid om een sterke Gentse N-VA neer te zetten."

Van Bossuyt hield het bij een bedanking van Elke Sleurs en een korte speech. "Wij gaan nu samen allemaal een verhaal schrijven. Nu is het moment gekomen om vooruit te kijken, om er voluit voor te gaan. Wij kunnen in Gent een nieuwe wind laten waaien Wij kunnen voor de verandering zorgen, ook hier in het mooie Gent."

(lees verder onder de video)

"Wissel op de toekomst"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is Anneleen Van Bossuyt de "wissel op de toekomst". Tegelijk heeft de N-VA-voorzitter "het grootste respect" voor Sleurs. Dat heeft De Wever zondag gezegd in Het Nieuws van VTM.N-VA-voorzitter Bart De Wever erkent dat zijn partij in Gent "niet door een goede periode gaat", maar hij heeft veel respect voor de keuze van Sleurs. Welke plaats Siegfried Bracke op de Gentse lijst zal krijgen, is volgens De Wever in de eerste plaats aan de afdeling zelf om te oordelen.Maar De Wever wil Sleurs noch Bracke laten vallen na de voorbije moeilijke maanden. "We zijn niet het soort partij dat mensen laat vallen omdat ze pootje-lap werden gedaan", aldus De Wever

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen