© Shutterstock

Op zoek naar werk? Gewicht bepaalt je jobkansen

Vrouwen met een normaal gewicht dat naar overgewicht neigt, maken minder kans op een klantgerichte job dan slanke dames. Bij mannen wordt zelden rekening gehouden met hun gewicht. Dat blijkt althans uit een nieuwe studie, verschenen in het wetenschappelijk vakblad Plos One.

vwh

Een team wetenschappers aan de universiteit van Alabama in het Amerikaanse Birmingham heeft ontdekt dat mensen met overgewicht, vrouwen in het bijzonder, vaker dan gedacht te maken krijgen met discriminatie. Zo bestaat er een kans dat dames met een normaal gewicht dat naar obesitas neigt, minder snel zullen aangenomen worden.

De vorsers nodigden 120 blanke proefpersonen uit: de helft van de groep was mannelijk, de andere helft vrouwelijk. Alle deelnemers moesten foto’s van veertig onbekenden beoordelen. Ze kregen de informatie dat elke persoon over dezelfde kwaliteiten beschikt. Vervolgens moesten ze aangeven welke mensen ze al dan niet zouden aannemen in een klantgerichte functie.

Wat de deelnemers niet wisten is dat de studie over gewicht ging en vier mensen met twee kiekjes tussen de fotoreeks zaten. Een keer met een realistische foto, een keer met een foto waarop hun gezicht digitaal voller was gemaakt. Concreet werden de gezichten van de vrouwen verzwaard om de indruk te wekken dat ze een normaal maar redelijk hoog BMI van 24.06 hadden. Bij de mannen werd digitaal een BMI 26.47 gesimuleerd. Weetje: een gezonde body mass index (BMI) schommelt tussen de 18.5 en 24.6.

Wat blijkt nu uit de antwoorden van de proefpersonen? Ze zijn minder geneigd om een vollere vrouw aan te nemen voor een klantgerichte functie. Hetzelfde geldt niet voor het andere geslacht: het gewicht van een man speelt immers geen rol. Op basis van deze resultaten concluderen de vorsers dat vrouwen met een normaal gewicht of een beetje overgewicht minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt dan mannen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer