Volgens het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) is er geen sprake van het #MeToo-effect. "Dit gaat deels over seksueel gedrag, maar ook over agressie en psychologische chantage. Een waaier aan voorvallen die er altijd zijn geweest. In 2017 zijn ze wel opvallend meer gemeld", zegt woordvoerster Karina De Beule.
Volledig scherm
Volgens het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) is er geen sprake van het #MeToo-effect. "Dit gaat deels over seksueel gedrag, maar ook over agressie en psychologische chantage. Een waaier aan voorvallen die er altijd zijn geweest. In 2017 zijn ze wel opvallend meer gemeld", zegt woordvoerster Karina De Beule. © AFP

Dubbel zoveel meldingen van misbruik en geweld in zorgcentra gehandicapten: "Toch geen #MeToo-effect"

Het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag in zorgcentra voor gehandicapten is sterk toegenomen. Vorig jaar waren het er 103, tegenover 42 in 2016. Daders zijn vooral medebewoners; in 17 gevallen ging het om een zorgverlener, tegenover 2 een jaar eerder. 

2 reacties

  • Chris Boog

    6 jaar geleden
    Dat zoiets toch kan in dit ''modern'' land.....
  • Geert Landsman

    6 jaar geleden
    Vandeurzen moet eens de winst-VZW's aanpakkken, maar dat doet die niet. Graaien is het enige wat daar teld en Jo doet NIETS!
  1. "Die verwaarloosde kinderen stapten soms urenlang rond in cirkels. Ze gedroegen zich als robotten"
    PREMIUM
    Verwaarlozing

    "Die verwaar­loos­de kinderen stapten soms urenlang rond in cirkels. Ze gedroegen zich als robotten"

    Dertien uitgemergelde broers en zussen -tussen 2 en 29 jaar oud- vastgeketend aan hun bed met kettingen. Kinderen die amper buitenkwamen, tenzij heel laat 's avonds. En allemaal droegen ze dezelfde kleding en een soortgelijke haarsnit. De leefomstandigheden in het gezin van David en Louise Turpin grenzen aan het onwaarschijnlijke. Intussen stromen steeds meer alarmerende getuigenissen van (voormalige) buren naar buiten. "Ze gedroegen zich als robotten", aldus Mike Clifford (60).
  2. Man met één been moet bewijzen dat hij niet lang kan rechtstaan om voor te mogen in Plopsaland

    Man met één been moet bewijzen dat hij niet lang kan rechtstaan om voor te mogen in Plopsaland

    "Ik ben niet medisch geschoold en kan daar niet over oordelen." Dat is het antwoord dat Jean-Pierre Peters (49) en zijn vrouw Jeanine Cuipers (43) naar eigen zeggen kregen toen ze in Plopsaland een pasje vroegen om niet aan te hoeven schuiven voor de attracties. De man heeft een beenprothese en kan niet lang rechtstaan, maar moest toch een attest van de dokter kunnen voorleggen. Zijn voorstel om zijn prothese eraf te nemen om te bewijzen dat hij wel degelijk een beperking heeft die zijn mobiliteit belemmert, hielp niet. Volgens Plopsaland gaat het om een uit de hand gelopen discussie over gratis toegangstickets en valt het pretpark niets te verwijten.