Direct naar artikelinhoud
Water

Twee Brusselse restaurants verkochten leidingwater als flessenwater

Beeld ter illustratie.Beeld thinkstock

Twee restaurants worden ervan verdacht kraanwater verkocht te hebben als flessenwater. Het leidingwater werd verpakt in flessen van het merk Val.

Om welke restaurants het gaat, mag niet worden meegedeeld om het onderzoek niet te schenden. Zeker is wel dat de restaurants zich in het Brusselse situeren.

Het misbruik kwam aan het licht door de opvallend lagere bestellingen die de twee restaurants plaatsten. Bovendien kwamen veel flessen halfvol terug. Dat wekte argwaan bij de brouwerij Haacht. De brouwerij besliste om analyses uit te voeren op het resterende water in de teruggekeerde flessen. Het bleek inderdaad om kraanwater te gaan. Dat meldt L'Echo.

De ober legde uit dat hun klanten de keuze krijgen tussen flessenwater en kraanwater. Het leidingwater wordt gemakshalve in Val-flessen geserveerd. Later trok hij die verklaring weer in. De restaurants betwisten de onafhankelijkheid van het onderzoek dat door de brouwerij gebeurde.

Brouwerij Haacht zoekt nu uit hoe ze haar overeenkomst met de restaurants kan beëindigen en of er compensatie mogelijk is. De samenwerking dateerde van 2008. Pas in 2015 werden de dalende bestellingen vastgesteld. Dieter Van Muylder van Brouwerij Haacht: "De twee restaurants hebben dezelfde eigenaar. Een van de zaken is ondertussen failliet. Met het andere restaurant heeft onze brouwerij nog een contract tot het einde van het jaar. Een contract dat we uiteraard niet zullen verlengen."

'Als restaurantuitbater dien je dat wel goed te communiceren aan je klanten. Je moet het ook zo vermelden op je menukaart'
Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen zegt dat kraantjeswater wel tegen betaling kan

Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen zegt dat het in bepaalde gevallen mogelijk is om kraanwater tegen betaling te serveren. "Als restaurantuitbater dien je dat wel goed te communiceren aan je klanten. Je moet het ook zo vermelden op je menukaart." Horeca Vlaanderen heeft geen klachten ontvangen over kraanwater dat als flessenwater zou worden verkocht.