Transitmigrant net niet samengeperst in lading metaalafval

© Politie Spoorkin

In een container met metaalafval is dinsdagochtend in Veurne een migrant uit Eritrea aangetroffen. Dat meldt de politie van de zone Spoorkin. Maandagavond overleed een andere transitmigrant nog na een aanrijding op de snelweg in Jabbeke. ‘We vrezen hier al lang voor’, aldus West-Vlaams gouverneur Decaluwé.

Een transitmigrant had zich in de nacht van maandag op dinsdag op een parking in Frankrijk verstopt in een container met metaalafval. Toen de container in Veurne aankwam, begon men het schroot samen te persen. De jonge vluchteling raakte in paniek en begon op de wanden van de container te bonken. Op die manier kon hij de werklui alarmeren. De Eritreeër werd uit zijn hachelijke situatie bevrijd en liep geen verwondingen op.

Afgelopen weekend werden in Veurne al tien Iraakse migranten ontdekt in een vrachtwagen met karton. Volgens de politie van de zone Spoorkin werd een drama nu slechts nipt vermeden. ‘De politie stelt opnieuw vast welke levensbedreigende risico’s transitmigranten bereid zijn te nemen om in het Verenigd Koninkrijk te geraken’, aldus korpschef Devid Camerlynck.

Decaluwé: ‘Hoe kan je dit verhinderen?’

Maandagnacht kwam al een transitmigrant om het leven op de E40 aan de parking in Jabbeke. Hij vluchtte de snelweg op bij een politiecontrole.

‘We vrezen hier al lang voor’, reageerde Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, tegenover VRT NWS. ‘Je ziet vaak transitmigranten langs de snelweg lopen en het is ook niet de eerste keer dat iemand de snelweg overloopt. Maar hoe kan je dit verhinderen? Je kan moeilijk de hele autosnelweg afzetten.’