© Tommy Waes

Overleg De Kempen levert niets op, staking lijkt onafwendbaar

De vakbonden bij gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdzorg De Kempen in Mol hebben dinsdag overleg gepleegd met het agentschap Jongerenwelzijn over de stakingsaanzegging voor donderdag. Daar is volgens het vakbondsfront “niets concreet uit voortgekomen”. De bonden zullen woensdag aan het personeel adviseren om een 24 urenstaking te houden.

Jongerenwelzijn stelt dat er volgende week nieuw overleg gepland staat en dat het intussen voorbereidingen treft om de eventuele staking van donderdag op te vangen.

De medewerkers van De Kempen hielden vorige week al een eerste prikactie uit onvrede met een aantal structurele problemen die ze in een brief aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) oplijstten. Het gaat onder meer om een personeelstekort, wachtlijsten, een gebrek aan opvolging voor jongeren die meerderjarig worden, het uitblijven van een samenwerkingsakkoord met (kinder)psychiatrische voorzieningen en een onvoldoende voorbereide omvorming van De Kempen tot een gemengde campus.

“Staking staat nagenoeg vast”

“We hebben ons lijstje met eisen overlopen, maar daar is geen enkele concrete tegemoetkoming op gevolgd”, zegt Theo Celen van de socialistische vakbond ACOD. “Er is een gebrek aan middelen om aanvullende omkadering te voorzien. Men zegt wel dat er al extra personeel is aangeworven, maar dat wordt dan telkens gevolgd door besparingen elders. Het gaat hier nochtans om de meest kwetsbare en moeilijke jongeren van Vlaanderen.”

Het personeel beslist woensdag dus over de stakingsaanzegging, maar volgens de bonden staat het nagenoeg vast dat de staking er donderdag komt en zal zowel het begeleidend, onderwijzend als logistiek personeel eraan deelnemen. Op één van de twee campussen zou mogelijk nog een minimale dienstverlening voorzien worden door het personeel, maar wie voor de andere campus zal instaan is nog niet duidelijk.

Het Agentschap Jongerenwelzijn stelt in een reactie dat er het voorbije jaar al 18 extra personeelsleden werden aangeworven voor alle gemeenschapsinstellingen samen. Er zijn ook nog verschillende andere maatregelen genomen om de werkdruk te verminderen, klinkt het, zoals een daling van de leefgroepcapaciteit. Jongerenwelzijn staat naar eigen zeggen nog open voor verder overleg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER