'Diaken des doods' Ivo Poppe krijgt 27 jaar celstraf

Ivo Poppe© Belga

Ivo Poppe, de West-Vlaamse diaken die schuldig bevonden is aan vijfvoudige moord, heeft dan toch geen levenslang gekregen, zoals de openbaar aanklager had geëist. Poppe werd veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf en kan over vijf jaar al een aanvraag doen om voorwaardelijk vrij te komen.

Wle

Poppe werd donderdag door het Brugse assisenhof schuldig bevonden aan de moord op meerdere patiënten in het Sint-Jorisziekenhuis in Menen. Het gaat om de moorden op zijn moeder, zijn schoonvader, twee grootooms en een andere patiënte. Hij zou mogelijk nog meer doden op zijn geweten hebben, maar dat is niet bewezen. Naar eigen zeggen verloste hij die mensen uit hun lijden. De jury volgde die redenering niet, omdat er van instemming geen sprake is.

Om iets na 16 uur kwam de voorzitter van het West-Vlaamse hof van assisen naar buiten met het verdict: Poppe krijgt 27 jaar celstraf en wordt levenslang ontzet uit zijn rechten.

'Kwalijke geniepigheid'

Het hof en de jury wezen in het arrest op de ernst van de gepleegde feiten op zieke en kwetsbare mensen op het einde van hun leven. 'Dit getuigt van een kwalijke geniepigheid. Jarenlang wist hij misbruik te maken van zijn vertrouwensfunctie binnen ziekenhuizen.' In de strafmaat werd ook rekening gehouden met de lange periode en met het aantal slachtoffers. Als verpleger, pastoraal medewerker en diaken had hij juist functies waarin hij voor anderen had moeten zorgen. 'Een emotioneel belangrijk moment van afscheid nemen is aan de nabestaanden ontnomen. Daarbij had hij zelfs geen oog voor de gevoelens van zijn eigen kinderen, zijn familie en de families van zijn patiënten.'

Anderzijds zagen het hof en de jury ook een hele reeks verzachtende omstandigheden, zoals zijn slechte gezondheidstoestand en zijn moeilijke jeugdjaren. 'Hij is niet gekend voor het plegen van een ander soort misdrijven. Integendeel, volgt uit zijn levenswandel dat hij zich aan vele regels en maatschappelijke afspraken hield.' Ook in de gevangenis gedraagt Poppe zich voorbeeldig.

In de motivering was ook aandacht voor de levensloop van de beschuldigde. Ivo Poppe blonk in Wevelgem uit door zijn hulpvaardigheid en sociaal engagement. De steun van zijn gezin, vrienden en kennissen toont volgens het hof en de jury dat hij het vertrouwen van die mensen waard is. Bovendien is de kans op herval in principe laag. Daarom werd de beschuldigde niet tot levenslang, maar tot 27 jaar opsluiting veroordeeld. De verdediging had een straf van hoogstens 15 jaar voorgesteld.

Mogelijk over vijf jaar vrij

Ten slotte richtte voorzitter Bart Meganck nog het woord tot Ivo Poppe. 'De wet zegt dat ik u kan aanmoedigen tot moed, gelatenheid en verbetering van uw gedrag. Ik denk dat in uw geval vooral moed passend is. Ik begrijp dat het nu nog moeilijk is om het te vatten en ongetwijfeld is de straf ook bij u zwaar aangekomen.' De voorzitter wees Poppe erop dat een streng signaal noodzakelijk was. 'Moord en oudermoord zijn de zwaarste misdaden. Niettemin biedt deze straf nog perspectief. Voor u zal het nu misschien uitzichtloos lijken, maar uw advocaten zullen u toelichten wat de straf betekent', aldus Bart Meganck.

Ivo Poppe kan in principe over ruim vijf jaar een aanvraag indienen om onder voorwaarden vrijgelaten te worden. Bij de beschuldigde, die aan prostaatkanker lijdt, leek de strafmaat zwaar aan te komen. 'We wisten wat er gevorderd ging worden', reageerde zijn advocaat Filip De Reuse. 'In die zin zijn we blij dat we levenslang vermeden hebben. Het is ook belangrijk dat de straf onder de 30 jaar is. Voor één feit zijn er soms mensen die wel tot 30 jaar veroordeeld worden.' Woensdag werd Poppe vrijgesproken voor de moord op één patiënte. 'Het arrest over de schuldvragen was zoals verwacht, daar konden we ons zeker in vinden', aldus meester An Govers.