Overheidsvakbond ACOD staakt op 27 februari tegen hervormingsplannen zware beroepen

© BELGA

De socialistische overheidsvakbond ACOD organiseert op 27 februari een intersectorale staking tegen de plannen van de regering-Michel rond de zogenaamde ‘zware beroepen’. Ook bij het spoor zal er worden gestaakt. Het ACV neemt niet deel aan de staking.

pvm

De socialistische vakbond is niet te spreken over de hervormingen die de regering plant rond zware beroepen. Dat gaat ten koste van de ambtenaren, aldus de overheidsvakbond. Die maakt zich onder meer zorgen over het voortbestaan van de huidige pensioenrechten en de criteria die zullen bepalen wat een beroep tot een zwaar beroep maakt.

‘Het is duidelijk dat de regering-Michel via haar pensioenhervorming enkel een budgettaire besparing wil doorvoeren, en dat ten koste van de personeelsleden van de openbare diensten’, meldt de ACOD in een persbericht. ‘Na de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, na de afschaffing van het pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid en na het pensioen met punten, valt de regering opnieuw haar personeelsleden aan.’

Vier criteria

De christelijke vakbond ACV schaart zich echter niet achter de stakingsoproep. ‘Het is onnodig en voorbarig hierover een algemene staking uit te roepen. De regering moet op dit ogenblik namelijk nog concrete voorstellen op tafel leggen’, meent het ACV. ‘Er is ook nog geen enkele duidelijkheid over de lijst van beroepen die zullen worden erkend als zwaar beroep. Wie moet dan waartegen staken?’

De regering werkt aan een definiëring van wat een zwaar beroep is. Wie zo’n beroep uitoefent, zal aanspraak kunnen maken op een hoger pensioen of vroeger met pensioen kunnen gaan. Er is sprake van vier criteria: fysiek zwaar werk, een belastende werkorganisatie (ploegen, nachtwerk), een verhoogd veiligheidsrisico en mentale en emotionele belasting.

De stakingsplannen gelden voor het volledige ACOD. Ook de spoorvakbond is dus van plan het werk neer te leggen, bevestigt Ludo Sempels, de topman van de socialistische spoorvakbond.