© EPA-EFE

Ruim vier maanden na verkiezingen: “Akkoord over Duitse coalitie”

De Duitse partijen CDU, CSU en SPD hebben volgens het Duitse weekblad Der Spiegel woensdag hun coalitiegesprekken afgesloten. Er is een akkoord over een regeringscoalitie, melden onder andere Der Spiegel en Handelsblatt.

Het Duitse persagentschap DPA is voorzichtiger en spreekt over een doorbraak bij de verdeling van de toekomstige ministeries tussen de partijen. Volgens het agentschap volgt een definitief akkoord.

Volgens Der Spiegel hebben de sociaaldemocraten de ministeries van Buitenlandse Zaken, Financiën en Werk op zak.

Aanvankelijk hadden de partijen het doel om afgelopen zondag de onderhandelingen af te ronden. Maandag en dinsdag waren nog reservedagen, maar toch duurde het nog tot woensdag vooraleer de partijen hun akkoord bereikten, aldus nog het Duitse weekblad Der Spiegel.

De 463.723 leden van de SPD zullen nog hun zegje over de coalitie kunnen doen in een referendum. Het resultaat daarvan wordt het eerste weekend van maart verwacht. Pas dan kan de regering worden gevormd.

Duitsland probeert sinds de verkiezingen van september een nieuwe regering te vormen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had een woensdag geplande ontmoeting met de Italiaanse premier Paolo Gentiloni nog enkele uren uitgesteld, door de coalitiegesprekken tussen de partijen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER