'Laat singles goedkoper erfenis nalaten aan "beste vriend"'

© istock/getty

Vlaams minister Tommelein (Open VLD) moet de erfbelasting hervormen. Ondertussen wordt hij door alle partijen bestookt met voorstellen.

thumbnail:
thumbnail: Vlaams minister Tommelein (Open VLD) moet de erfbelasting hervormen. Ondertussen wordt hij door alle partijen bestookt met voorstellen.

N-VA wil de erfbelasting aanpassen voor jongeren en singles. Jongeren moeten gratis erven en singles een ‘beste vriend’ kiezen. Dat meldt De Tijd.

Eveline Vergauwen

De Vlaamse regering buigt zich na de krokusvakantie over de hervorming van de erfbelasting. Minister Bart Tommelein (Open VLD) bereidt al weken de hervorming voor. De meerderheidspartijen overlegden al intensief, en stelden elk hun prioriteitenlijstje voor. Woensdag voegde oppositiepartij SP.A ook een voorstel toe aan het opbod. SP.A wil dat iedereen 250.000 euro aan erfenissen of schenkingen kan krijgen in zijn leven. Onbetaalbaar volgens N-VA en CD&V.

N-VA heeft nochtans ook een reeks voorstellen die geld zullen kosten. Voor de partij moeten partners van een belastingvrije som kunnen genieten bij de erfenis. Of je nu een gezinswoning hebt of niet. Tot nu toe krijgt de partner enkel een vrijstelling voor de gezinswoning, niet voor de roerende goederen. Voor wie geen gezinswoning heeft, wil de N-VA ook iets doen. Er wordt gedacht aan een vrijstelling van 250.000 euro. Het verschil met het SP.A-voorstel is dat die som enkel geldt voor partners, niet voor iedereen.

Jongeren en singles

Daarnaast wil N-VA ook een inspanning doen voor jongeren tot 21 jaar. Zij moeten gratis kunnen erven. En ook singles zouden een belastingverlaging krijgen, als ze een ‘beste vriend’ aanduiden. Die zou dan ervan aan hetzelfde tarief als de partner of kinderen (rechte lijn).

CD&V ziet meer heil in een gelijkstelling van de tarieven tussen stiefkleinkinderen en kleinkinderen. Ook de flexibele erfenissprong staat hoog op het lijstje van de partij. Wie een erfenis niet wil ontvangen maar doorgeven aan zijn kinderen, moet meteen de volledige erfenis laten schieten. Van CD&V zouden ouders een deel mogen bijhouden. Maar N-VA en Open VLD vinden dit budgettair een te groot risico. Wel al zeker is dat erven in de zijlijn goedkoper wordt. Daarover is iedereen het eens. Zeker het tarief van 65 procent moet omlaag.