© Disney

Disney slaat nieuwe weg in met prinses met rondingen

Ariel, Doornroosje, Belle, Anna, ... het zijn allemaal Disneyprinsessen met een taille om u tegen te zeggen. De roep naar meer diversiteit en minder ideale maten bij de prinsessen klonk dan ook al een tijdje. Die perfecte schoonheden zouden namelijk het zelfbeeld van meisjes negatief beïnvloeden. Met Vaiana (Moana in de Engelstalige versie) slaat Disney nu een nieuwe weg in en komt voor het eerst met een prinses met rondingen naar buiten. Bovendien heeft ze ook een getaande huid en hoeft ze dit keer niet de 'love interest' te spelen.

flb

'Vaiana' gaat over een avontuurlijke tiener die met behulp van halfgod Maui de Grote Oceaan overzeilt op een spannende missie om zichzelf te bewijzen en om haar volk te redden. In plaats van een makke prinses is het dus dit keer de beurt aan een stoere dame die op ontdekkingsreis gaat. Dit keer ook geen wespentaille voor de avonturierster, maar normale rondingen zoals de meeste vrouwen die hebben. Bovendien maakt het blanke kleurtje plaats voor een getaandere huid. Disney maakt daarmee voorgoed komaf met de traditionele prinses die aan een schoonheidsideaal beantwoordde en vooral een passieve rol toebedeeld kreeg.

Een bewuste keuze, maar het was dan ook niet de bedoeling om haar als typische prinses neer te zetten, klinkt het bij regisseurs Ron Clements en John Musker die eerder ook al voor 'Aladdin' en 'De Kleine Zeemeermin' tekenden. "We dachten dat het dit keer aantrekkelijk zou zijn om een krachtig verhaal van een vrouw neer te zetten dat niet rond een of andere romance draaide. Het gaat over een standvastig meisje dat haar ware roeping vindt en tegelijk ook de wereld redt."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer